Пятница, 29 марта 2024 г.

Именины: Agija, Aldonis

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Lietuvas diena Klasikā

Šī piektdiena, 16. februāris, Latvijas Radio 3 -  Klasika būs svētku diena – svinēsim mūsu kaimiņvalsts Lietuvas simtgadi! Tālab godā celsim lietuviešu mūziku un lietuviešu mūziķu sniegumu, žanriskajā spektrā aptverot daudzu gadsimtu mūziku no senajām sutartīnēm līdz pat mūsdienu elektronikai.

Gitas Lanceres veidotajā raidījumā „Odiseja” plkst. 9:20 tiksimies ar Valdi un Rūtu Muktupāveliem. Rūta vēstīs par dzimto Lietuvu, bet Valdis – par lietuviešu mūzikas tradīcijām. Savukārt pievakarē plkst. 18:00 ēterā skanēs Marutas Rubezes veidotais muzikālais ekspresis "Latvija-Lietuva", kurā piedalīsies Mārtiņš Boiko, Pēteris Vasks un Imants Resnis, lai pārrunātu Latvijas un Lietuvas muzikālās kopsakarības.

Skaistam svētku dienas noslēgumam vakara cēlienā atskaņosim divus īpašus koncertus. Plkst. 20:10 ikviens klausītājs varēs justies kā Viļņas Dižkunigaišu pils viesis un baudīt koncertu, kas izskanēja senās mūzikas festivālā Banchetto Musicale. Kopā ar ansambli Brevis Consort uzstāsies solisti, kuru vidū būs arī Latvijas mūziķis Mikus Abaroniņš!

Bet plkst. 21:20 būsim liecinieki Lietuvas sabiedriskā medija koncertstudijā notiekošajam Gala koncertam, kas rīkots par godu Lietuvas pievienošanās UNESCO 25. gadskārtai. F. Čilea, U. Džordāno, Dž. Meijerbēra, Dž. Pučīni, K. Sensānsa, H. Berlioza un R. Vāgnera opermūzikas lappusēs dzirdēsim Violetu Urmanu (mecosoprāns), Alfredo Nigro (tenors) un Lietuvas Nacionālo  simfonisko  orķestri latviešu klausītāju iemīļotā diriģenta Modesta Pitrena vadībā.

Svinīgai dienas noskaņai Lietuvas mūzikas pērles visas dienas garumā skanēs arī citos Latvijas Radio 3 raidījumos. Savukārt Lietuvas populārākās dziesmas visas nedēļas garumā ikviens var iepazīt Latvijas Radio 1 programmas „Labrīt!” laikā plkst. 6:20 un plkst.7.50 Māras Rozenbergas veidotajos stāstos. Visus stāstus vienkopus var noklausīties arī sabiedrisko mediju portāla LSM.lv kultūras sadaļā!