Четверг, 28 марта 2024 г.

Именины: Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Rezidences laiku Latvijas Radio sāk pianists Reinis Zariņš

Pirmdien, 26. martā, plkst. 18.00 Latvijas Radio I studijā gaidāms īpašs notikums – ar skaistu koncertu rezidences laiku Latvijas Radio oficiāli uzsāks pianists Reinis Zariņš. "Klasika" šo notikumu piedāvās baudīt tiešraidē un arī videoversijā, kas būs pieejama "Klasikas" mājas lapā klasika.lsm.lv.

Sestdien, 24. martā, plkst. 9:30 ar mākslinieku tiksimies plašākā sarunā, rīta programmā „Atspere”.

Reinis Zariņš ir Londonā dzīvojošs latviešu koncertpianists, viens no Latvijas ievērojamākajiem talantiem, dziļi pārdomātu interpretāciju meistars, spožs solists un prasmīgs kamermūziķis, konceptuālu starpmākslu projektu autors. Uzsācis klavierspēles apguvi no septiņu gadu vecuma, Reinis Zariņš debitēja kā solists ar orķestri jau desmit gadu vecumā, un vēlāk guva godalgas vienpadsmit starptautiskos pianistu konkursos. Reinis ir arī trīskārtējs Latvijas Lielās mūzikas balvas laureāts (2011, 2013, 2015).

Nesen, vaicāts par solokoncertu ieceres un īstenošanas procesu, Reinis Zariņš intervijā "Klasikai" neslēpa: "Viss sākas ar situāciju: kā būs mūzika jāreprezentē, kāda būs vieta, klavieres, notikuma konteksts. Bet vispār es mokos ar soloprogrammu izvēli, jo gribas pēc iespējas darīt tā, lai skaņdarbi savstarpēji sasienas. Tas nav viennozīmīgs process..."

Par rezidences laika atklāšanas koncerta tematisko saiti pianists izvēlējies Jaunās pasaules jeb Amerikas komponistu-jubilāru mūziku. Programmā Piano Americano izskanēs Džordža Gēršvina, Leonarda Bernsteina, Frederika Rževska, Džona Koriljano, Eliota Kārtera, Džona Harbisona un Džoanas Taueres kompozīcijas. Koncertā piedalīsies arī kāda īpaša viešņa, bet koncertu vadīs Inga Saksone.

Reiņa Zariņa rezidences laikā Latvijas Radio notiks arī ierakstu sesija Latvijas Radio studijā, kas rezultēsies ciešripā, savukārt rezidences laiku rudenī noslēgs īpašs koncerts Latvijas Radio studijā.

Tā dēvētā rezidējošā (rezidences) mākslinieka tradīcija pirmo reizi Latvijas Radio vēsturē pēc Latvijas Radio 3 - "Klasika" direktores Gundas Vaivodes iniciatīvas tika aizsākta pagājušajā gadā, un arī šogad Latvijas valsts simtgades zīmē izlolotā projekta virsvadība būs "Klasikas" vadītājas pārziņā.
Atgādināsim, ka 2017. gadā Latvijas Radio rezidences ansamblis bija trio Arti-i-Shock, kura aktivitātēm visa gada garumā tika veltīta pastiprināta uzmanība. Rezidences laikā ieskaņotais Art-i-Shock debijas albums šogad tika prēmēts ar Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvu "Zelta mikrofons" kā labākais akadēmiskās mūzikas albums.