Четверг, 28 марта 2024 г.

Именины: Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Latvijas Radio 3 "Klasika" aicina uz muzikālo sajūtu stāstu "Reiz satikās Mažors ar Minoru"

Pirmdien, 24. septembrī, plkst. 18.00 Latvijas Radio koncertstudijā lielus un mazus klausītājus gaida sirsnīgs kamermūzikas koncerts jeb muzikālo sajūtu stāsts "Reiz satikās Mažors ar Minoru". To stāstīs pianiste Agnese Egliņa un viņas draugi – Integratīvā mākslas festivāla "Nāc līdzās!" laureāti, kuriem liktenis liedzis acu gaismu, toties dāvājis muzikālo talantu un absolūto dzirdi: saksofoniste Līva Paula Paleja, flautiste Maija Fogele un akordeonists Mihails Oļehovs. Bet Mažora un Minora lomās iejutīsies Diāna Ponaskova un Māris Skrodis. Koncertu ieskaņos Latvijas Radio 3 "Klasika", lai radio ēterā to piedāvātu Baltā spieķa dienas vakarā 15. oktobrī.

Koncerta apmeklējumam klātienē var pieteikties, zvanot pa tālruni 67206647 (darbdienās) vai pa e-pastu lr3koncerts@latvijasradio.lv (vietu skaits ierobežots). Ierašanās Latvijas Radio (Doma laukumā 8) 24. septembrī no plkst. 17.30, uzrādot personu apliecinošu dokumentu. Ieeja koncertā – bez maksas.

"Mūsu stāsts īstenībā ir dzīvespriecīgs un jautrs – kā apliecinājums. Ne velti savā kompānijā šo uzvedumu saucam par "Mižoru", apvienojot abus jēdzienus," atklāj projekta idejas autore Sarma Freiberga. Fondu "Nāc līdzās!" viņa vada jau 22 gadus, kuru laikā īstenoti daudzi skaisti projekti. "Arī mākslinieki, kuri sadarbojas ar mūsu bērniem, atzīst – viņi iepazinuši sajūtu, ka var būt arī citādi noderīgi: ar savu talantu, atbalstu un līdzās būšanu. Kad to visu sākām, mammas sēdēja zālē un raudāja no laimes, jo nebija iedomājušās, ka viņu bērns reiz uzkāps uz skatuves un muzicēs. Šajos koncertos valda pilnīgi cita dimensija – laimīgs ir bērns, viņa vecāki un vecvecāki – par lielo gandarījumu, ka viņi kaut ko var paveikt."

Maija Fogele apgūst flautas spēli Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā pie pasniedzējas Ilonas Meijas, Līva Paula Paleja Juglas mūzikas skolā pēc veiksmīgi absolvētas klavieru klases turpina mācīties saksofona spēli pie skolotājas Ievas Slokas, bet Mihails Oļehovs Pāvula Jurjāna mūzikas skolā pie Nadeždas Pisarevas apgūst akordeona spēli. Katrs no viņiem ir lielisks interprets, tālab koncertā viņi spēlēs ne tikai duetā ar pianisti Agnesi Egliņu, bet arī solo. Programmā iekļauti opusi, ko radījis Georgs Filips Tēlemanis, Feliče Fugaca, Astors Pjacolla, Žozefs Eduārs Barā, Pēteris Vasks, Jurijs Peškovs, Jānis Mediņš un Jānis Ķirsis. Mūziķu kompāniju papildinās kontrabasists Aivars Meijers, kā arī fonda kora dziedātāji.

"Varam tikai mēģināt iedomāties, cik daudz darba šiem jauniešiem prasa kaut vai nošu teksta apgūšana! Bērni mācās pēc dzirdes, kas viņiem visiem ir absolūtā, mācās pēc ieraksta vai skolotājas iespēlētā materiāla. Līva, piemēram, aizraujas ar džezu, viņai īpaši padodas improvizācijas, tā ir viņas stiprā puse – fantāzija un lidojums mūzikā, arī spēja iejusties ansamblī," atzīmē pianiste Agnese Egliņa, kuras ciešā sadarbība ar fondu "Nāc līdzās!" rit krietnu laiku. "Īpaši jau Ziemassvētku koncertos esam kopā, taču pavisam īpaša laime ir būt šajā sajūtu koncertstāstā, kur uz skatuves ar mūziķiem esam viens pret vienu. Tas, kāds cilvēks tu esi, cik patiess – tas vienmēr parādīsies arī uz skatuves. Uz tās ir neiespējami noslēpties! Šis ir dvēselisks sajūtu darbs, ko daru no sirds. Ir vienkārši prieks būt kopā! Varam diskutēt, kas ir laime, bet, esot kopā ar šiem jauniešiem uz skatuves un koncertos, esmu sajutusi to, ko vārdos ietērpt grūti. Turklāt laimes sajūta ir klejojoša – to sajūt arī apkārtējie. Tā aiziet kā sniega bumba, un laimes sajūta ir gan tevī, gan ap tevi."

Daļu stāsta par Minora un Mažora piedzīvojumiem Mūzikas karalistē sacerējušas pašas meitenes – Maija Fogele un Līva Paleja. Taču radošā sadarbībā ar lielisko pianisti Agnesi Egliņu stāsts laika gaitā papildināts, un tajā ir daudz negaidītu pavērsienu. "Man šķita interesanti – kā viņi visi dzird, redz un sajūt mūziku? Domāju – tas taču nav iespējams, bet jaunieši tik skaisti to pastāsta! Tāpēc arī radās doma par šādu koncertstāstu. Rezultātā palikām pie vienkāršākām lietām – mažora un minora, kas ir divas mūsu pamatjoslas mūzikā. Stāsts, ko bērni radījuši, būtībā ir viņu stāsts pašiem par sevi," pauž Agnese Egliņa.

Muzikālo sajūtu stāsts jau īstenots Liepājas "Lielajā dzintarā", Talsu mūzikas skolā, "Zirgu pastā", bet tikko kā visa kompānija atgriezusies no trim koncertiem Zviedrijā. Ideja muzikālo stāstu risināt Latvijas Radio studijā pieder Agnesei Egliņai, kuras vadītais trio "Art-i-Shock" pērn bija pirmais rezidences ansamblis Latvijas Radio vēsturē. "Liels paldies "Klasikas" direktorei Gundai Vaivodei, kura akceptēja iespēju dzirdēt koncertstāstu arī klausītājiem Latvijā un ārpus tās," teic Agnese.

 

Ieviņa Ancena

Latvijas Radio Multimediju daļas interneta redaktore

Tālr.: 26337544

E-pasts: ievina.ancena@latvijasradio.lv