Четверг, 28 марта 2024 г.

Именины: Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Ar īpašu programmu pianists Reinis Zariņš noslēgs rezidences laiku Latvijas Radio

Kulminācijai tuvojas Latvijas valsts simtgades svinības, un skaistam noslēgumam pietuvojies arī Latvijas Radio 3 "Klasika" īpašais veltījums Latvijas simtgadei – Latvijas Radio rezidences mākslinieka divu gadu projekts. Pianista Reiņa Zariņa rezidences laika kulmināciju iezīmēs skaistu notikumu kopums.

21. oktobrī plkst. 12:00 pārraidē "Autogrāfs pēc ieskaņojuma" pirmatskaņojumu "Klasikā" piedzīvos mūzika, ko Reinis Zariņš jaunieskaņojis aizvadītās vasaras nogalē: Andra Dzenīša speciāli Reinim rakstītais opuss "Astoņstūris", kas pasaules pirmatskaņojumu pērn piedzīvoja Latgales vēstniecībā "Gors", tiekot nominēts "Lielajai mūzikas balvai 2017" kategorijā "Gada jaundarbs", kā arī Roberta Šūmaņa cikls "Kreisleriāna". Ierakstu skaņu režisors ir Sinfonietta Rīga galvenais diriģents un obojists Normunds Šnē.

"Saņemot Latvijas Radio uzaicinājumu kļūt par rezidences mākslinieku, kas paredzēja arī iespēju studijā ieskaņot mūziku pilnībā pēc savas izvēles, man uzreiz bija skaidrs, ka tas būs Andra Dzenīša man veltītais "Astoņstūris", kas rakstīts gan iespaidojoties no versmīgās Grieķijas vasaras, gan, kā saka pats Andris, mūsu pašu Latvijas rudens tumstošā mikluma," jaunieskaņojumu izvēli pamato Reinis Zariņš. "Kontrasti šajā ciklā nudien ir plaši! Andra bezkompromisu rokraksts ir tas, kas mani pievelk – viņš neizpatīk nevienam… Pēcāk domāju – ko likt līdzās Andra opusam? Nosliecos par ko tādu, kam arī būtu astoņas daļas, tikai no klasikas, un nonācu pie Roberta Šūmaņa "Kreisleriānas", kas ir viņa personīgākais, intīmākais veltījums viņa iemīļotajai Klārai. Tajā daudzos līmeņos iekodēts mīlestības vēstījums, ko virspusē nevar manīt. Gatavojot ierakstus, esmu šajā mūzikā atklājis tik daudz, ko agrāk nevarēju pat iedomāties, un ceru, ka tas manā interpretācijā arī parādās."

Par to, kā noritējis intensīvais ierakstu process, pēc jaunieskaņojumu noklausīšanās atklās Gundas Vaivodes saruna ar Reini Zariņu, Normundu Šnē un komponistu Andri Dzenīti.

Reiņa Zariņa rezidences laika pilnbriedu papildinās arī pianista īpašie rīta sveicieni, kas no 22. oktobra piecus darbdienu rītus pēc kārtas plkst. 7:50 izskanēs pārraidē "Rīta regtaims". Kā možu rīta sveicienu līdz ar paša mākslinieka komentāru dzirdēsim Reiņa izvēlēto mūziku – piecus skaņdarbus, kas viņa ģimenei esot iemīļoti rīta stundu sabiedrotie. "Līdz ar to, ka rīti parasti ir darbīgi un steidzīgi, mūzikā vairāk meklējam sajūtu, ne konkrētu saturu – tā ir mūzika, kas lieliski noder fonam," teic pianists.

Rezidences laika noslēguma koncertā "Nakts domas", kas 29. oktobrī plkst. 18:00 skanēs Latvijas Radio I studijā un "Klasikas" videotiešraidē, ietverti Olivjē Mesiāna, Bendžamina Britena un Tomasa Adesa skaņdarbi, bet īpašu akcentu piešķirs Džordža Krama leģendārais opuss "Vaļa balss". Kopā ar Reini Zariņu koncertā piedalīsies dziedātāji Ieva Parša un Mihails Čuļpajevs, flautiste Ilona Meija, čelliste Guna Šnē un mežradznieks Arturs Šults.

Koncertu vadīs Latvijas Radio 3 "Klasika" direktore Gunda Vaivode – tieši pēc viņas iniciatīvas pērn pirmo reizi Latvijas Radio vēsturē tika aizsākta t.s. rezidējošā (rezidences) mākslinieka tradīcija. "Tas ir liels ieguvums ne tikai māksliniekam, kurš var realizēt savas muzikālās idejas, bet arī Latvijas Radio, jo tādējādi papildinām vērtīgo ierakstu krājumu un turpinām apdzīvot lielo studiju, kuras koncerti kļuvuši par būtisku "Klasikas" programmas daļu un klausītāju gaidītiem notikumiem. Katrs no tiem ir citādāks. "Nakts domas" lūkosim papildināt ar mūzikai atbilstošu gaismu vizualitāti," atklāj Gunda Vaivode. 

Reiņa Zariņa rezidences laika atklāšanas koncerts Piano Americano, kas Latvijas Radio studijā izskanēja 26. martā, klausāms un skatāms "Klasikas" mājas lapā: https://ej.uz/k8f6

2017. gadā Latvijas Radio rezidences ansamblis bija trio Arti-i-Shock. Rezidences laikā ieskaņotais Art-i-Shock debijas albums šogad tika prēmēts ar Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvu "Zelta mikrofons" kā labākais akadēmiskās mūzikas albums.

Reinis Zariņš ir Londonā dzīvojošs latviešu koncertpianists, viens no Latvijas ievērojamākajiem talantiem, dziļi pārdomātu interpretāciju meistars, spožs solists un prasmīgs kamermūziķis, konceptuālu starpmākslu projektu autors. Uzsācis klavierspēles apguvi no septiņu gadu vecuma, Reinis Zariņš debitēja kā solists ar orķestri jau desmit gadu vecumā, un vēlāk guva godalgas vienpadsmit starptautiskos pianistu konkursos. Reinis ir arī trīskārtējs Latvijas Lielās mūzikas balvas laureāts (2011, 2013, 2015).

 

Informāciju sagatavoja:

Ieviņa Ancena

Latvijas Radio Multimediju daļas interneta redaktore

Mob. tālr.: 26337544

E-pasts: ievina.ancena@radio.org.lv