Суббота, 27 апреля 2024 г.

Именины: Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Latvijas Radio ar jaunu oriģinālpodkāstu “Uz redzi!” ieved neredzīgo pasaulē

Informācija medijiem

26.03.2024.

Latvijas Radio ar jaunu oriģinālpodkāstu “Uz redzi!” ieved neredzīgo pasaulē

No šodienas, 26. marta, piecu nedēļu garumā ik otrdienu pieejams jaunākais Latvijas Radio oriģinālpodkāsts “Uz redzi!”. Raidieraksts veidots ar mērķi veicināt izpratni par vājredzīgo un neredzīgo cilvēku ikdienu, lai dažādas sabiedrības kopienas varētu veiksmīgāk mijiedarboties un lauzt stereotipus, kas traucē un biedē ikdienas saskarsmē. Podkāsts tika iesniegts un guva atzinību Latvijas Radio 5 pērnā gada eksperimentālo podkāstu konkursā.

Podkāsta “Uz redzi!” autori un vadītāji ir pāris Ieva Kampāne un Reinis Darkēvics. Ieva ir redzīga, un Reinis ir neredzīgs. “Izrādās daudziem ir jautājumi par neredzīgiem un vājredzīgiem cilvēkiem un, piemēram, attiecībām starp redzīgu un neredzīgu cilvēku. Par labajām, sliktajām, grūtajām un vieglajām lietām. Par to, kas ir citādāk un kas nekā neatšķiras no jebkurām citām attiecībām. Mēs vēlētos, lai mūsu raidieraksta “Uz redzi!” epizodēs dzirdētās sarunas varētu kādam aiztaupīt raizes, nonākot situācijā, kurā jāsatiek neredzīgs cilvēks. Redzes zaudējums var pēkšņi skart mūs vai mūsu tuviniekus dažādu iemeslu dēļ, un mēs ceram, ka mūs sadzirdēs un varbūt mūsu stāsti palīdzēs arī šiem cilvēkiem un viņu tuviniekiem. Priecāsimies par katru klausītāju!”  stāsta viens no podkāsta autoriem un vadītājiem Reinis Darkēvics.

Ieva Kampāne atklāj, ka abi iepazinušies internetā un sākumā viņa nezinājusi, kā uzvesties Reiņa klātbūtnē. „Kad viņš atrakstīja, ka ir neredzīgs, un mēs norunājām satikties, man bija liels uztraukums, jo man nebija nekādas informācijas par neredzīgiem cilvēkiem. Kas man būs jādara? Kā Reinis atradīs vietu, kur norunājām satikties? Vai man kafejnīcā būs jānolasa viņam ēdienkarte?”

Pirmajā kopīgajā pastaigā abi dalījušies ar mērķiem, ko vēlētos kādreiz dzīvē īstenot, un viens no sapņiem abiem bijis savs raidieraksts. Uzzinot par iespēju piedalīties eksperimentālajā podkāstu konkursā, šķitis, ka iespēja noteikti ir jāizmanto. Podkāstā piedalīsies neredzīgi un vājredzīgi cilvēki, lai kopā ar vadītājiem noskaidrotu, kā sasveicināties un iepazīties, kā apmeklēt kafejnīcu, skatīties kino, spēlēt orķestrī, gatavot ēst, turēt māju kārtībā, audzināt bērnus, sportot jeb, vienkārši runājot, dzīvot redzīgam un neredzīgam kopā.

„Latvijas Radio kā sabiedriskajam medijam ir ļoti būtiski piedāvāt saturu, kas ļauj ieraudzīt cilvēkus, viņu vajadzības, vēlmes un dzīves. Tas palīdz gan iepazīt citus, gan „ieraudzīt” sevi mediju produktā, kā podkāsts, ieraksts vai raidījums. Raidieraksts “Uz redzi!” pilda tieši šo uzdevumu – dod iespēju iejusties un reizē nebaidās izcelt arī kādu provokatīvāku jautājumu par neredzīgu cilvēku dzīvi,” uzsver Latvijas Radio Multimediju satura daļas galvenā redaktore Justīne Savitska

“Ceru, ka podkāsts “Uz redzi!” iedvesmos šī gada eksperimentālo podkāstu konkursa dalībniekus, jo tas iemieso sevī to, ko mēs šai konkursā patiesi meklējam – kaut ko īpašu. Tādu, kas nav bijis iepriekš – gan pasniegšanas formas ziņā, gan saturiski. Man ir liels prieks, ka idejas autori Ieva un Reinis sadūšojās un atnāca ar ideju, kas ir gan interesanta, gan izglītojoša un vērtīga visai sabiedrībai. Ceru, ka, klausoties šo raidierakstu, tai sabiedrības daļai, kas ikdienā nav ciešā saiknē ar neredzīgiem vai vājredzīgiem cilvēkiem, sabruks stereotipu siena, ja tāda bijusi," pārdomās dalās Latvijas Radio podkāstu redaktors – attīstītājs Andrejs Siliņš.

Podkāstu “Uz redzi!” iespējams klausīties Latvijas Radio mobilajā lietotnē, visās populārākajās podkāstu straumēšanas vietnēs, kā arī Latvijas Radio Youtube kanālā un sabiedrisko mediju portālā LSM: https://ej.uz/UzRedzi

Par Latvijas Radio podkāstiem

Latvijas Radio podkāstu straumēšanas vietnēs piedāvā vairāk nekā 190 dažādus raidījumus, kas pielāgoti raidierakstu formātam. Tāpat pieejami vairāki oriģinālsatura podkāsti, kas primāri veidoti digitālajai audio videi, piemēram, eksperimentālais podkāsts “Remarka”, raidieraksts par karu Ukrainā „Drošinātājs” un „Предохранитель” krievu valodā, pirmais dokumentālās žurnālistikas podkāsts Latvijā „Dokumentārijs”, podkāsts par vēsturisku notikumu Latvijas basketbolā "Sudraba zēni", pāru sarunas virtuvē "Normāla ģimene" u.c.. Tāpat Latvijas Radio 4 – Doma laukums piedāvā visaptverošu saturu krievu valodā, tostarp podkāstos lielu popularitāti iemantojušo bērnu literatūras podkāstu “В гостях у книжки” un zinātnei veltīto “Природа вещей”. Ik mēnesi Latvijas Radio paplašina piedāvātā satura apjomu podkāstu straumēšanas vietnēs.

 

Informāciju sagatavoja:

Monta Hildebrante

Latvijas Radio 

Komunikācijas un projektu vadības daļas

Projektu vadītāja

Tālr.: 26852976

E-pasts: monta.hildebrante@latvijasradio.lv