Пятница, 26 апреля 2024 г.

Именины: Rūsiņš, Sandris, Alīna

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

LR 3 – Klasika skanēs Piena svētki un etnodžeza programma

Piena svētki svētdienā un etnodžezs pirmdienā: tik dažāds būs Latvijas Radio 3 – Klasika tiešraižu piedāvājums, noslēdzot šo nedēļu un ieskandinot jauno.

Svētdien, 8.jūnijā, kultūras pils „Ziemeļblāzma” teritorijā risināsies Piena svētki, kuru ideju jau vairākus gadus īsteno klubs „Piens”.

Līdzās daudzajiem pasākumiem, kas adresēti gan lielajiem, gan mazajiem svētku apmeklētājiem, nozīmīga vieta Piena svētkos atvēlēta arī akadēmiskajai mūzikai. „Šoreiz Piena svētki virzīti uz klausīšanās baudu, un festivāls kļūs par lielisku tiltu, kas savieno akadēmiskās kultūras vidi ar demokrātiskāku mūzikas pasauli,” uzsver kluba „Piens” līdzīpašnieks un Piena svētku idejas autors Mārtiņš Mielavs.

Piena svētku akadēmiskās mūzikas programmu tiešraidē pārraidīs arī „Klasika”; tiešraides pārmaiņus vadīs Maruta Rubeze un Edgars Raginskis.

Plkst. 18:15 sāksies pianista Vestarda Šimkus soloprogramma, kurā skanēs F.Lista Sonāte-fantāzija „Pēc Dantes lasījuma”, R.Šūmaņa - F.Lista „Veltījums”, Dž. Gēršvina „Rapsodija blūza stilā” un paša Vestarda Šimkus kompozīcija Procrastination. Plkst. 19:30 ar programmu Amber Songs uzstāsies jauniešu kamerkoris „Kamēr...” diriģenta Jāņa Liepiņa vadībā, bet plkst. 20:45 projektā SHIPSI satiksies Jānis Šipkēvics (taustiņi, vokāls), Matīss Čudars (ģitāra), Laima Jansone (kokle), Elizabete Lāce (arfa), Lennarts Heindelss (Beļģija, bass) un Ivars Arutjunjans (bungas). Plkst.22:00 muzicēs Latvijas Radio bigbends Kārļa Vanaga vadībā. Solisti - Kristīne Prauliņa un Intars Busulis.

Pirmdien, 9.jūnijā, plkst. 18:00 Latvijas Radio 1.studijā un tiešraidē Latvijas Radio 3 – Klasika ar etnodžeza programmu „Mantojums. 1.redakcija” kopā ar saviem domu biedriem uzstāsies dziedātāja Ieva Kerēvica. Tiešraidi vadīs Edgars Raginskis.

Vēlmi izveidot savu latviešu tautas dziesmu programmu Ieva lolo jau vairākus gadus. Jau pērn kopā ar džeza instrumentālistiem – saksofonistu Gintu Pabērzu, pianistu Madaru Kalniņu, kontrabasistu Andri Grunti un perkusionistu Arti Orubu – tapa programmas pirmā versija, tomēr radošie meklējumi veduši tālāk uz jaunu aranžējumu veidošanu jau kuplākam izpildītāju sastāvam, kas skanējumu ļautu veidot vēl krāsaināku un niansēm bagātāku.

9.jūnijā ar „Klasikas” starpniecību un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu programmas jaunā redakcija tiks nodota plašākam klausītāju vērtējumam. Lai veicinātu interesi par mūsu tautas garīgā mantojuma mūsdienīgu pielietojumu un tā atpazīstamību pasaulē, šī koncerta ierakstu „Klasika” piedāvās raidīšanai arī Eiroradio dalībvalstīs.

Programmas „Mantojums. 1.redakcija” veidotāji secinājuši: pašlaik Latvijas mūzikas dzīvē valda īsts tautas dziesmu bums. „Un tas ir ļoti labi! Tas nozīmē, ka mēģinām apzināties savas saknes, stiprināt savu latvietību. Arī „Mantojums. 1.redakcija” ir mūsu interpretācija par tautas dziesmu – kā pieskāriens senatnei, jo neviena dziesma te neizskanēs autentiskā veidolā un pilnā apjomā. Drīzāk tās ir mūsu sajūtas un asociācijas, ko raisījušas konkrētās tautas dziesmas,” atklāj Ieva Kerēvica, ar mīļu sentimentu atceroties, ka pati pirmā tautas dziesma, ko bieži dungojusi bērnībā, bijusi „Maza, maza meitenīte”.

Lai gan programma „Mantojums. 1.redakcija” veidota etnodžeza manierē, stilistiski te saskatāmas arī popmūzikas, kino mūzikas un pat simfonisma iezīmes.

Mūziķi neslēpj: dziesmu atlases procesā talkā ņemti Emiļa Melngaiļa savākto tautas dziesmu sējumi, bet konkrētu melodiju izvēlē izšķirošā loma bijusi sajūtai. Tieši tāpēc programmā līdzās labi zināmām melodijām skanēs arī reti dzirdētas latviešu tautas dziesmas, kuru aranžējumus veidojusi Ieva Kerēvica, Madars Kalniņš un Artis Orubs. Tiešraides koncertā kopā ar viņiem piedalīsies arī Gints Pabērzs (saksofons) un Edvīns Ozols (bass), Indriķis Veitners (klarnete), Oskars Petrauskis (saksofons), Juris Kristons (taustiņinstrumenti), Zane Biķe (balss), Mārtiņš Miļevskis (perkusijas) un vokālā grupa „Limonāde”.

Ikviens tiek aicināts tiešraides koncertu Radio studijā apmeklēt arī klātienē, iepriekš piesakoties pa tālruni 67206647 (darbdienās) vai rakstot e-pastu uz lr3koncerts@latvijasradio.lv. Ieeja koncertā – bez maksas!