Пятница, 29 марта 2024 г.

Именины: Agija, Aldonis

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

LR 3 – Klasika izsludina 11. jūniju par Riharda Štrausa dienu

Komponistam un diriģentam Rihardam Štrausam (1864-1949) viņa 150. jubilejas svinības noteikti patiktu, jo viņš bija ne tikai viens no pēdējiem lielajiem romantiķiem, bet arī gādīgs ģimenes cilvēks un izcils komersants – kā nekā, viņš vēsturē iesoļojis arī kā autortiesību aģentūras dibinātājs!

Tieši Riharda Štrausa dzimšanas dienā, trešdien, 11. jūnijā, Latvijas Radio 3 – Klasika visas dienas garumā skanēs īpaši raidījumi, kas piedāvās ne tikai veldzēšanos Riharda Štrausa mūzikas pasaulē, bet arī aizraujošus faktus par viņa radošo mūžu un privātās dzīves aizkulisēm. Svinību kulminācijā – Riharda Štrausa 150. jubilejas atcerei veltītā koncerta tiešraide no Drēzdenes Semperoper.

Plkst. 11:05 Riharda Štrausa mūzika skanēs izcilā latviešu diriģenta Andra Nelsona interpretācijā: simfonisko poēmu „Tils Pūcesspieģelis” viņa vadībā atskaņos Karaliskais Concertgebouw orķestris (ieraksts tapis šogad Amsterdamā), savukārt poēmu „Tā runāja Zaratustra” – orķestris „Vīnes filharmoniķi” (atskaņojums iemūžināts pērn Vīnē).

Plkst. 12:00 „Klasikas” ēterā būs Gundas Vaivodes veidotais raidījums „Bolero”. Par iespaidiem un asociācijām, ko rada Meistara mūzika, par viņa košajām operām „Rožu kavalieris” un „Salome”, kā arī saulaino Obojas koncertu Gunda izvaicā diriģentu Normundu Šnē un komponistu Arturu Maskatu. Raidījums atklāj arī virkni aizkustinošu detaļu no Štrausa privātās dzīves. Izrādās, visas dzīves garumā viņam allaž bijuši suņi, un, atšķirībā no saviem kolēģiem, viņš visu mūžu nodzīvojis ar vienu sievu – dziedātāju Paulīni Ānu (viņu iepazīšanās stāsts vien bijis ko vērts)... Par savu vectēvu ekskluzīvā intervijā stāsta Riharda Štrausa jaunākais mazdēls, 82 gadus vecais ārsts Kristians Štrauss, bet par to, kur slēpjas galvenās grūtības, iestudējot Riharda Štrausa operas, vēsta pasaulē atzītās operzvaigznes Elīna Garanča un Egils Siliņš. Pārraidi dāsni izgrezno trāpīgi piemēri, amizantas vēsturiskas nianses un garšīgi salīdzinājumi, veidojot nozīmīgus vaibstus ne tikai Riharda Štrausa mākslinieciskajā, bet arī cilvēcīgajā portretā.

Plkst. 18:00 sāksies raidījuma „Orfeja auss” speciālizlaidums, kurā mūzikas eksperti analizēs Riharda Štrausa skaņdarbu ierakstus.

Bet to, kā Riharda Štrausa mūzika skan latviešu mūziķu interpretācijā, plkst. 20:10 atklās pārraide „Rihards Štrauss latviešu gaumē”, kur Štrausa opusus atskaņos RIX kvartets, Pēteris Plakidis, Egils Siliņš un citi.

Riharda Štrausa dienas kulmināciju iezīmēs Edgara Raginska vadītā tiešraide no Drēzdenes Semperoper, kas „Klasikas” ēterā sāksies plkst. 21:05. Riharda Štrausa 150. jubilejas atcerei veltītajā koncertā skanēs lappuses no Riharda Štrausa operām „Rožu kavalieris”, „Elektra”, „Ugunsbriesmas”, „Salome”, „Arabella”, „Ēģiptes Helēna”, „Sieviete bez ēnas” un „Intermeco”. Koncertā piedalīsies soprāni Kristīne Gerke, Anja Harterosa un Kamilla Nilunda, Drēzdenes Valsts kapela un diriģents Kristians Tīlemanis.

Tāpat Riharda Štrausa mūzikas šedevri skanēs arī citās „Klasikas” pārraidēs: „Klasikas panorāmā” (plkst. 13:07. un 14:06), „Promenādē” (plkst. 9:20 un 15:05) un Pasticcio (plkst. 10:06).

Pārraides iespējams klausīties gan radio frekvencēs, gan internetā http://klasika.latvijasradio.lv/lv/lr3/. Programmas jaunumiem sekojiet līdzi arī sociālajos tīklos http://twitter.com/Klasika_LR3 un http://www.facebook.com/programma.klasika.