Пятница, 26 апреля 2024 г.

Именины: Rūsiņš, Sandris, Alīna

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

"Klasika" tiešraidēs: operas "Rigoleto" pirmizrāde un LNSO sezonas atklāšanas koncerts

Latvijas Radio 3 – Klasika šonedēļ piedāvā iespēju tiešraidēs sekot līdzi diviem nozīmīgiem notikumiem Latvijas kultūras dzīvē: Džuzepes Verdi operas „Rigoleto” jauniestudējuma pirmizrādei, kas atklās Latvijas Nacionālās operas jauno sezonu, kā arī Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra jaunās sezonas atklāšanas koncertam.

Ceturtdien, 18. septembrī, plkst. 19.00 sāksies tiešraide no Latvijas Nacionālās operas, kur notiks Džuzepes Verdi operas „Rigoleto” jauniestudējuma pirmizrāde. Tiešraidi vadīs Ilze Medne, jau no plkst. 18:30 piedāvājot tradicionālās „Sarunas pirms pirmizrādes”.

Pirmizrādē titullomā iejutīsies Samsons Izjumovs, kurš Rigoleto Latvijas Nacionālajā operā dziedājis jau 1987.gada uzvedumā, Džildas lomā – viens no Eiropas vadošajiem koloratūrsoprāniem Olga Pudova, kuras balsi Latvijas Nacionālajā operā dzirdējām Lučijas lomā izrādē Lucia di Lammermoor, bet Hercogs būs šarmantais albāņu tenors Rame Lahajs. Pie diriģenta pults – Mārtiņš Ozoliņš.

Šis iestudējums skatītājiem Latvijā būs pirmā pamatīgā iepazīšanās ar operas režisori Margo Zālīti, kas absolvējusi Hansa Eislera Mūzikas augstskolas maģistrantūru Berlīnē un bijusi slavenā spāņu režisora Kaliksto Bjeito asistente. Viņas 2013.gada nozīmīgāko iestudējumu vidū – Riharda Vāgnera „Valkīra” Berlīnes Mākslu akadēmijā, Džona Lutera Adamsa „Svētā vēja dziedājumi” Rīgā un pētījuma projekta „Starp hermeneitiku un performativitāti” ietvaros tapušais Volfganga Amadeja Mocarta Così fan tutte inscenējums Berlīnes Vācu operā. Šogad lielus panākumus guvis viņas veidotais Dariuša Pšibilska Loveaffairs inscenējums Berlīnes Vācu operā.

„Jau sen vēlējos pieskarties „Rigoleto”… Šai operai piemīt brīnišķīga struktūra: no katras takts vari mācīties, kā izstāstīt jaunu ideju, jo ik pēc četrām taktīm skan cita mūzika. Turklāt – „Rigoleto” ir „tumša” opera: tik atbilstoša tai laikmeta izjūtai, kādā dzīvojam mēs – ar atomfabrikas enerģiju un tajā valdošo tumsu, kurai pretī likts tikai viens gaišs raksturs – Džilda. Skaidri poli, skaidrs muzikālais fons," intervijā „Klasikai” stāsta režisore, kura operas notikumus un kaislības tvērusi ārpus konkrēta laika, bet centrā likusi Džildas tēlu. „Man kā sievietei viņu vieglāk saprast. Nejūtos nemaz tik sveša un atšķirīga no viņas likteņa. Tā ka man operā ir divi varoņi – Džilda un visi pārējie….”

Piektdien, 19. septembrī, plkst. 19:00 tiešraidē no Lielās ģildes „Klasika” pārraidīs Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra sezonas atklāšanas koncertu. Tiešraidi vadīs Ilga Auguste, starpbrīdī piedāvājot intervijas gan ar koncertā sastaptajiem klausītājiem, gan koncerta dalībniekiem.

Programmā iekļauts Jāņa Ivanova simfoniskais tēlojums „Varavīksne”, kas šogad svin 75.dzimšanas dienu, Riharda Štrausa „Četras pēdējās dziesmas”, kuras koncertā atskaņos izcilā soprāna balss īpašniece Inga Kalna, kā arī Riharda Štrausa „Alpu simfonija”, liekot bijīgi notrīsēt dabas varenības priekšā. Orķestri vadīs tā galvenais diriģents un mākslinieciskais vadītājs Andris Poga.

Aicinām tiešraidi no vērienīgā koncerta klausīties Latvijas Radio 3 – „Klasika” radio frekvencēs un internetā. Programmas jaunumiem sekojiet līdzi arī sociālajos tīklos Twitter un Facebook.