Вторник, 23 апреля 2024 г.

Именины: Jurģis, Juris, Georgs

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Latvijas Radio studijā skanēs izsmalcinātas kamermūzikas koncerts

Pirmdien, 29.septembrī, plkst.18.00 Latvijas Radio 1.studijā skanēs izsmalcinātas kamermūzikas koncerts. Tajā uzstāsies trio, kurā apvienojušās trīs šarmantas, kamermūzikā rūdītas mūziķes: Austrālijā dzimusī altiste, Štutgartes Mūzikas augstskolas profesore Andra Dārziņa, Valsts kamerorķestra Sinfonietta Rīga flautu grupas koncertmeistare Ilona Meija un „Latvijas Lielās mūzikas balvas 2013” ieguvēja, pianiste Herta Hansena. Koncertu, kuru vadīs Liene Jakovļeva, tiešraidē pārraidīs Latvijas Radio 3 – „Klasika”.

Starptautiskā trio aizsākumi meklējami dombiedrībā un viena radošā viļņa apziņā, par ko mūziķes pārliecinājušās, satiekoties visdažādākajos projektos, kā arī vadot meistarklases starptautiskajās jauno mūziķu vasaras nometnēs Latvijā. Viņas visas vieno pamatīga pieredze kamermūzikas atskaņošanā gan Latvijā, gan ārpus mūsu valsts robežām, kā arī prasme izcili interpretēt 20. un 21.gadsimta mūziku.

29.septembra koncertā skanēs Roberta Šūmaņa Adagio un Allegro altam un klavierēm op.70, šīgada jubilāra Riharda Štrausa Sonātes vijolei un klavierēm op.18 II daļa „Improvizācija” (pārlikumā flautai un klavierēm) un Bohuslava Martinu Trio H.300. Taču īpaša vieta programmā būs Maijas Einfeldes mūzikai – koncertā skanēs viņas Sonāte – meditācija altam un klavierēm, vedinot atcerēties, ka gada sākumā komponisti sveicām skaistā dzīves jubilejā.

„Maijas Einfeldes mūzika fantastiski piestāv alta daudzveidīgajām iespējām. Sonātē izpaužas alta skanējuma tumšie toņi un noslēpumainība, arī skarbums, kas parādās kontrastā ar siltumu un dziedošo raksturu. Maijas mūzika, manuprāt, ir dziļa, dramatiska, dažreiz arī trausla, katrā ziņā ļoti daudzpusīga, un ir liels vilinājums to spēlēt. Andris Dzenītis altu nosaucis par „viscilvēciskāko” no visiem stīginstrumentiem un atzinis, ka Einfeldei ir dvēseles radniecība ar altu. Labāk pateikt nevar,” žurnālam „Mūzikas saule” uzsvērusi koncerta īpašā viešņa Andra Dārziņa, kura savos koncertos, kas notiek ārpus Latvijas, bieži stāsta par mūsu valsti, tās mūzikas tradīcijām un komponistiem.

Koncertu varēs apmeklēt ikviens interesents, iepriekš piesakoties pa tālruni 67206647 (darbdienās) vai elektroniski pa e-pastu lr3koncerts@latvijasradio.lv. Ieeja Radio mājā Doma laukumā 8 pirmdien, 29. septembrī, no plkst. 17.30, uzrādot personu apliecinošu dokumentu. Koncerta apmeklējums – bez maksas.

Aicinām kamermūzikas koncerta tiešraidi no 1.studijas klausīties arī Latvijas Radio 3 – „Klasika” radio frekvencēs un internetā. Programmas jaunumiem iespējams sekot līdzi arī sociālajos tīklos Twitter un Facebook.