Пятница, 29 марта 2024 г.

Именины: Agija, Aldonis

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Zināmi gada balvas "Kilograms kultūras" pavasara balsojuma uzvarētāji

Šonakt pusnaktī noskaidroti Latvijas Televīzijas (LTV) un Latvijas Radio (LR) gada balvas “Kilograms kultūras” pavasara balsojuma rezultāti – kultūras notikumi, kuri pretendēs uz gada balvu kategorijās “Kino”, “Vizuālā māksla”, “Literatūra un grāmatniecība”, “Teātris”, “Mūzika”, “Notikums” un “Pārsteigums”.

Kategorijā “Kino” gada balvas noslēguma balsojumam izvirzīta režisores Dzintras Gekas dokumentālā filma “Dieva putniņi” (studija “Sibīrijas bērni”), “Vizuālās mākslas” kategorijā skatītāji par labāko atzinuši Daces Lielās gleznu izstādi galerijā “Daugava”, “Literatūras” kategorijā visvairāk balsojuši par Māra Bērziņa romānu “Svina garša”, ko izdevusi “Dienas grāmata”. Kategorijā “Teātris” notika sīva cīņa, tikai ar pāris balsu pārsvaru skatītāji izvēlējās režisora Kirila Serebreņņikova iestudējumu “Raiņa sapņi” Latvijas Nacionālajā teātrī, savukārt kategorijā “Mūzika” gada balvai nominējuši koncertu “Krievu Mūzikas pērles III”, kurā diriģenta Andra Pogas vadībā uzstājās Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris un Valsts Akadēmiskais koris “Latvija”.

Par pirmā ceturkšņa “Gada notikumu” skatītāji izvirzījuši Vijas Zariņas, Kaspara Zariņa, Paulas Zariņas un Martas Zariņas- Ģelzes projektu “Četras izstādes” Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā (izstādes kuratore Inga Šteimane), savukārt kā “Gada pārsteigums” uz “Kilograms kultūras” balvu pretendēs Sanitas Reinsones neparastais romāns “Meža meitas” („Dienas grāmata”), kas stāsta par partizānu kustību no sieviešu viedokļa. Tā ir pirmā grāmata Latvijas vēsturē, kas stāsta par sievietēm – partizānēm, kuras savulaik aizstāvējušas Latviju.

“Kultūras notikumu klāsts gada pirmajos mēnešos bijis bagātīgs, tādēļ arī pavasara balsojums aizritēja spraigi. Negaidīti, ka šoreiz aktīvākā cīņa norisinājās starp divām lieliskām mūsu vadošo teātru izrādēm –  Nacionālā teātra “Raiņa sapņi” un Dailes teātra “Kāds pārlaidās pār dzeguzes ligzdu”. Zīmīgi, ka Latvijas skatītāji visvairāk balsoja par izrādēm, kuras veidojuši ārzemju režisori. Vēl pēdējā balsošanas dienā starp izrādēm bija tikai 1% starpība. Kopumā par balsojuma rezultātiem esmu gandarīta, jo tas tiešām ir izcēlis labākos gada sākuma kultūras projektus Latvijā,” stāsta LTV Kultūras raidījumu redakcijas vadītāja Ieva Rozentāle.

Gada balvu “Kilograms kultūras” veido Latvijas Televīzijas, Latvijas Radio un Latvijas sabiedrisko mediju portāla lsm.lv eksperti, nominējot saistošākos un augstvērtīgākos kultūras notikumus katrā gada ceturksnī septiņās kategorijās.

Nākamais – vasaras balsojums aptvers aprīļa, maija un jūnija mēnešus, par kuriem būs iespējams balsot 2015. gada jūlijā.