Пятница, 19 апреля 2024 г.

Именины: Vēsma, Fanija

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Latvijas Radio 1.studijā un "Klasikas" tiešraidē klavierduetā muzicēs T.Ostrovskis un A.Ļahovskis

Pirmdien, 25. janvārī, plkst. 18.00 ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu Latvijas Radio 1. studijā un Latvijas Radio 3 – „Klasika” tiešraidē klausītājus iepriecinās divi lieliski pianisti – Toms Ostrovskis (Latvija) un Antons Ļahovskis (Krievija/Lielbritānija), turklāt pirmo reizi klausītāji Latvijā varēs novērtēt viņu lielisko saspēli klavierduetā. Tiešraides koncertu vadīs Ilze Medne.

Koncerta apmeklējumam klātienē var pieteikties, zvanot pa tālruni 67206647 (darbdienās) vai pa e-pastu lr3koncerts@latvijasradio.lv. Ierašanās Latvijas Radio (Doma laukumā 8) 25. janvārī no plkst. 17.30, uzrādot personu apliecinošu dokumentu. Ieeja koncertā – bez maksas!

2002. gadā Jāzepa Vītola starptautiskajā pianistu konkursā III vietu ieguva Toms Ostrovskis. 2008. gadā par šī konkursa uzvarētāju kļuva Antons Ļahovskis. Bet viņu radošā draudzība sākusies vēl tad, kad abi mācījušies Gildholas Mūzikas un drāmas skolā Londonā.

Par Toma un Antona klavierdueta brīnišķo skanējumu klausītāji ārpus Latvijas jau pārliecinājušies: ar lieliem panākumiem mūziķi uzstājušies gan Londonā, gan Francijā. Nu par viņu radoši veiksmīgo dombiedrību varēsim pārliecināties arī mēs. 25. janvāra koncertprogrammā līdzās likts romantisms un mūsdienu latviešu mūzika: Sergeja Rahmaņinova Simfoniskās dejas op. 45 autora pārlikumā divām klavierēm, Friderika Šopēna Ceturtā balāde faminorā op. 52, Daces Aperānes kompozīcija „Zvans miglā” no cikla „Haiku divām klavierēm” un Ērika Ešenvalda „Sasalušais horizonts”.

Antons Ļahovskis mācījies Sanktpēterburgas Speciālajā mūzikas vidusskolā un Nikolaja Rimska-Korsakova Valsts konservatorijā prof. Aleksandra Sandlera klasē. No 2001. gada turpinājis studijas Londonā: Trīsvienības mūzikas koledžā pie prof. Džona Bingema un Gildholas Mūzikas un drāmas skolā pie prof. Ronana O’Horas. No 1996. līdz 2008. gadam piedalījies vairākos starptautiskos konkursos Krievijā, Beļģijā, ASV, Lielbritānijā. Ir Jāzepa Vītola 5. Starptautiskā pianistu konkursa Grand Prix ieguvējs. Ar soloprogrammām un uzstājoties ar orķestriem, koncertējis Krievijā, Latvijā, daudzās Eiropas valstīs un ASV (toskait Londonas Pērsela zālē, Vigmora zālē, Hārlova klaviermūzikas festivālā, koncertciklā Rush Hours Recital Series, Herstvuda fermā (Kenta, Apvienotā Karaliste), Rīgas Lielajā ģildē, Sanktpēterburgas konservatorijas Lielajā zālē un Mazajā zālē). No orķestriem, ar kuriem sadarbojies, minami Sanktpēterburgas akadēmiskais filharmoniskais orķestris, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, Liepājas Simfoniskais orķestris, Baltkrievijas filharmonijas orķestris un vēl citi. „Man ļoti patīk Latvijas sirsnīgā, viesmīlīgā publika un labās koncertzāles. Turklāt vienmēr patīkami atgriezties pie mūziķiem, kuri jau iepazīti: lai kaut ko kopīgi radītu, personīgais kontakts ir ļoti svarīgs,” intervijā „Klasikai” atzinis Antons, kuram pirms koncertiem ir svarīgi labi atpūsties: miegs, viņaprāt, ir labākās zāles. Tikai viņa iemīļotajām brīvbrīžu nodarbēm — biljardam un braukšanai ar auto — laika paliek arvien mazāk... Pianists neslēpj, ka Latvijā patiesi jūtas lieliski: „Pie jums parasti dodos kā brīvdienās, jo zinu, ka sniegšu ne tikai koncertus, bet satikšu arī labus draugus!”

Toms Ostrovskis absolvējis Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolu, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā ieguvis bakalaura grādu (studējis pie prof. Teofila Biķa, pēc tam pie prof. Jura Kalnciema). No 2002. līdz 2007. gadam studējis prof. Ronana O`Horas klasē Londonas Gildholas Mūzikas un drāmas skolas maģistrantūrā un doktorantūrā. Profesionālo meistarību cēlis meistarkursos daudzviet pasaulē. Piedalījies neskaitāmos pianistu konkursos, iegūstot godalgotas vietas, kā solists uzstājies kopā ar daudziem pašmāju un ārvalstu simfoniskajiem orķestriem. Ļoti aktīvi darbojas arī kamermūzikā: kopš 2010. gada ir izpildītājmākslinieku platformas Amber Coast Artists mākslinieks. Ar šo kolektīvu sniedzis koncertus Latvijā, Zviedrijā, kā arī Polijā, festivāla “Varšavas rudens 2013” ietvaros. Kopš 2007. gada Toms ir JVLMA Klavieru katedras docētājs. Sniedzis klavierspēles meistarklases Itālijā, Igaunijā, Somijā, Londonā un citviet; no 2007. gada – projekta Innovative Conservatoire biedrs, no 2014. gada – viens no šī projekta radošajiem direktoriem. Kamermūzikas koncertā Latvijas Radio 1. studijā viņš jau reiz uzstājies: tas noticis 2013. gada 25. novembrī kopā ar savu ilggadējo skatuves partneri, klarnetistu Egīlu Šēferu un čellistu Ēriku Kiršfeldu. 

Aicinām klausīties Latvijas Radio 3 – „Klasika” radio frekvencēs un internetā. Programmas jaunumiem iespējams sekot līdzi arī sociālajos tīklos Twitter un Facebook.

Publicitātes foto: (no kreisās) pianisti Toms Ostrovskis un Antons Ļahovskis