Среда, 24 апреля 2024 г.

Именины: Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

PIEDĀVĀJAM UNIKĀLU TRADICIONĀLĀS AFGĀŅU MŪZIKAS VIDEO TIEŠRAIDI

Šodien, 27.augustā plkst.17:30 Latvijas Radio interneta vietnē www.latvijasradio.lv/koncerts piedāvājam unikālu koncerta video tiešraidi no Afganistānas, kurā tradicionālo afgāņu mūziku izpildīs afgāņu – vāciešu mūzikas ansamblis Safar jeb latviski – ceļojums.

Trīs džeza mūziķi no Vācijas un pieci tradicionālās afgāņu mūzikas meistari apvienojušies neparastā projektā, lai popularizētu reti dzirdēto Afganistānas mūziku un pievērstu uzmanību šīs zemes kultūras bagātībai un daudzveidībai.

Talibu režīma laikā (1996 – 2001) mūzika Afganistānā bija aizliegta. Mūziķi tika vajāti, instrumenti tika sabojāti vai iznīcināti, un daudzi mūziķi devās bēgļu gaitās. Kopš 2001.gada vairāki tradicionālās mūzikas lietpratēji atgriezās savā zemē, sadarbojoties ar Afganistānas Nacionālo mūzikas institūtu (ANIM) un Aga Khan mūzikas iniciatīvu (AKMI). Mūziķi vēlas no jauna iedzīvināt Afgāņu mūzikas bagātīgās tradīcijas un nodot tās tālāk nākamajām paaudzēm.

Afganistānas Nacionālajā mūzikas institūtā pusaudžiem ir iespēja praktizēties rubab 15 stīgu lautas, kā arī dilruba arfas, kuras nosaukumu iespējams tulkot kā „sirds zaglis” spēlē. Viens no pēdējiem dilruba meistariem Afganistānā ir godājams mākslinieks nenosakāmā vecumā Ustad Amruddin (foto). Viņš ir viens no nedaudzajiem pirms – talibu laika mūzikas meistariem, kurš atgriezies Afganistānā, un tagad ir daļa no Safar ansambļa. 2012.gada vasarā Safar bija koncerttūrē Vācijā, un šobrīd turpina savu darbību Afganistānā Hindukušas kalnu grēdā.

Tiešraides koncertā no Afganistānas piedalās šādi mūziķi: Ustad Ghulam Hussain (rubab lauta, Afganistāna), Ustad Amruddin (dilruba arfa, Afganistāna), Mohammad Ehsan Irfan (tanbur, Afganistāna), Abdul Latif (dole bungas, flauta, Afganistāna), Ustad Fraidoon (tabla, Afganistāna), studenti no ANIM meistarklasēm: Ahmad Samim Zafar, Samihullah Sarwari, Rohullah Baqizada & Mustafa Darwishy, kā arī Christian Koegel (ģitāra, Vācija), Jan Burkamp (bungas, perkusijas, Vācija) un Oliver Potratz (basģitāra, Vācija).

Safar koncerts ir Veimāras Ferenca Lista mūzikas augstskolas un ANIM un AKMI sadarbības projekts, kuru video tiešraidei EBU biedriem piedāvā Vācijas RBB Kulturradio (www.kulturradio.de).