Среда, 24 апреля 2024 г.

Именины: Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

SANDRA KROPA SAŅEM PRESTIŽU BALVU ŽURNĀLISTIKĀ

12.09.2013.

LATVIJAS RADIO ŽURNĀLISTE SANDRA KROPA

SAŅEM PRESTIŽU BALVU ŽURNĀLISTIKĀ

Latvijas Radio žurnāliste un LR1 programmas „Zināmais nezināmajā” vadītāja Sandra Kropa tikko saņēmusi prestižo „Eiropas žurnālistikas balvu astronomijā 2013”. Balvu piešķir Lielbritānijas Zinātnes un tehnoloģiju iekārtu padome (STFC) un Eiropas Dienvidu observatorija (ESO) sadarbībā ar Britu zinātnes rakstnieku savienību un Karalisko Astronomijas biedrību.

Sandra Kropa balvu saņēma par rakstu „ALMA – the birth of a giant telescope” („ALMA- milzu teleskopa dzimšana”), kurā stāsta par to, kā top pasaules lielie teleskopi. Esot klāt ALMA teleskopa atklāšanas brīdī Čīlē, Sandrai radās interese ne tikai par to, ko šis teleskops jaunu pavēstīs par Visumu un kā darbosies, bet arī – kā tas pats ieraudzījis dienas gaismu. Rakstu publicēja britu astronomijas portāls un to joprojām iespējams izlasīt: http://www.skymania.com/wp/2013/07/alma-the-birth-of-a-giant-telescope.html/7926/.

Konkursā par „Eiropas žurnālistikas balvu astronomijā 2013” šogad pirmo reizi varēja piedalīties ne tikai Lielbritānijas žurnālisti, bet arī jebkurš Eiropas vai Dienvidamerikas žurnālists, kura darbs publicēts angļu valodā kādā no ESO dalībvalstīm un kurš tematiski aptvertu jebkuru ar astronomiju saistītu jomu (atklājumi, tehnoloģijas, astronomu dzīve un darbs).

2012.gadā konkursā uzvarēja BBC žurnāliste Katia Moskvitch, aiz sevis atstājot laikraksta „The Observer” žurnālistu Robin McKie un žurnāla „New Scientist” publikāciju autoru Maggie McKee.

Sandra Kropa Latvijas Radio strādā kopš 2004.gada un šobrīd viņa LR1 katru darba dienu veido populārzinātnisko raidījumu "Zināmais Nezināmajā", kā arī papildus gatavo sižetus raidījumam "Radio par radio".

Sandra strādājusi gan drukātajos, gan elektroniskajos medijos un saņēmusi arī "Žurnālistikas cerības 2010" balvu. Šopavasar viņa bija vienīgā no Baltijas valstu žurnālistiem, kuri uzaicināti uz pasaules lielākā teleskopu kompleksa atklāšanu Eiropas Dienvidu observatorijā Čīlē.

Sandra darbojusies par tulku Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras organizētajās sarunās starp Grieķijas un Latvijas uzņēmējiem. Piedalījusies ES mūžizglītības programmā „Leonardo Da Vinči” un bijusi raidījuma vadītāja Grieķijas radio „Antenna Kritis”, kā arī vada raidījuma "Zināmais Nezināmajā" un Rīgas Latviešu biedrības nama zinātniskās diskusijas.

Grieķija ir Sandras mīlestība un kaislība, tieši tāpēc Sandra ir arī Latvijas – Grieķijas sadraudzības biedrības „Hermejs” valdes priekšsēdētāja.

Sandras veidotos raidījumus un sižetus var noklausīties http://lr1.latvijasradio.lv/lv/personibas/sandra-kropa .

Latvijas Radio preses sekretāre

Ilze Zvaigzne

Tālr. 67206691; 26322811

e-pasts: ilze.zvaigzne@radio.org.lv