Четверг, 28 марта 2024 г.

Именины: Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

"Šņorbēniņi" - jauns LR3 raidījums par teātra mākslu

Atsaucoties dramaturga Laura Gundara ierosinājumam, Latvijas Radio 3 – „Klasika” no 14. janvāra katru otro sestdienu plkst. 14:07 piedāvās jaunu raidījumu par teātri ar amizantu un vienlaikus provocējošu nosaukumu – "Šņorbēniņi".

Viss sākās ar e-pastu, kas "Klasikas" redakciju sasniedza pagājušā gada rudenī: "Esmu patiess (raidījumu) "Orfeja auss" un “Post factum” fans. Neesmu mūzikā izglītots, bet pats sarunas princips ir tik līdzsvarots, ka nonāku šai pasaulē kā "zinātājs un sapratējs". Tas ir diži, nepārspīlējot! Tad nu, lūk – kāpēc gan lai LR3 nebūtu līdzīgas diskusijas par teātri, kādas vienkārši nav?"

"Kad tapa vēstule, sapratu, ka ar šo domu esmu staigājis visai ilgi," intervijā Latvijas Radio 3 - "Klasika" direktorei Gundai Vaivodei atzīst dramaturgs Lauris Gundars. "It kā jau nevar sūdzēties – teātra kritikas mums ir gana, aprakstu – arī gana, taču nepamet sajūta, ka tomēr kaut kā pietrūkst. Tāpēc mans piedāvājums – aplūkot teātri no skatītāja pozīcijas. Līdz ar to mūsu studijā būs gan profesionāls kritiķis, gan "kvalificēts" skatītājs – tāds, kurš bieži apmeklē teātri un kurš varētu pateikt savas domas par noteiktu tēmu. Būtiski ir arī tas, ka "Šņorbēniņos" runāsim ne tikai par pirmizrādēm – vairāk akcentēsim kādu noteiktu tēmu, problēmu."

Par pirmā raidījuma tēmu izvēlēta politika teātrī. "Kopā ar teātra zinātnieci Edīti Tišheizeri un žurnālisti Sanitu Jembergu spriedīsim par to, kā teātris redz mūsu valsts dzīvi. Analizēsim divas izrādes, kuras visai tieši runā par politiku – "Kārkli" Jaunajā Rīgas teātrī un "Veiksmes stāsts" Latvijas Nacionālajā teātrī,” atklāj Lauris Gundars. Savukārt 28. janvāra raidījuma tēma būs – teātra režija; par un pret. "Pērs Gints" Latvijas Nacionālajā teātrī un "Laulības dzīves ainas" Dailes teātrī. Sarunā piedalīsies teātra kritiķe Silvija Radzobe un TV un radio raidījumu vadītāja Baiba Sipeniece-Gavare.

Visus raidījumus vienos Laura vārdos liktais moto: ""Šņorbēniņos" mērām teātri ar dzīves mērauklu, kā arī atgādinām, ka teātris nav vien formāls rituāls. Un apzināmies – ikviens un ik reizi vēlas iestudēt savu vislabāko izrādi."

Jauno raidījumu kopā ar Lauri Gundaru veidos LR3 redaktore Sandra Ņedzvecka un  atkārtojumā to varēs noklausīties svētdien plkst. 22:30 un otrdien plkst. 18:00, bet jaunumiem un tēmām sekot līdzi sociālās tīklošanas vietnēs twitter.com/Klasika_LR3 un facebook.com/programma.klasika.