Вторник, 16 апреля 2024 г.

Именины: Mintauts, Alfs, Bernadeta

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

RE!STARTS KONKURSĀ UZVAR LUGA „BŪDA MEŽĀ”

Šodien, Latvijas Radio 1 raidījuma „Kultūras rondo" tiešraidē tika paziņots, kura no 28 iesniegtajām lugām uzvarējusi Latvijas Radioteātra projekta „Re!Starts" konkursā. Godpilno pirmo vietu pēc 15 žūrijas locekļu vērtējuma saņēmusi dramaturģes Aivas Birbeles luga „Būda mežā".

Lugas pamatā ir stāsts par divām jauniešu grupām, no kurām viena ir apmaldījusies mežā orientēšanās sacensību laikā, savukārt otras grupas attiecības notiek virtuālajā vidē sociālajā tīklā Facebook. Savstarpējo attiecību līkločos ievīta gan jauniešu savstarpējo attiecību un līdzcietības tēma, gan vecāku un bērnu attiecību sarežģītība.

Lugas iestudējumam šobrīd tiek meklēts režisors un plānots, ka Latvijas Radio 1 ēterā tas izskanēs četros turpinājumos no 24.maija, noslēdzošo sēriju atskaņojot 1.jūnijā – Starptautiskajā bērnu aizsardzības dienā.

Lugu konkursa žūrijā darbojās dramaturģe Lelde Stumbre, režisori ar Radioteātra pieredzi Juris Jonelis un Irēna Cērmane, Radioteātra skaņu režisori Ungars Savickis un Kristīne Zolotorenko, teātra kritiķe Zane Radzobe, aktieris Mārtiņš Brūveris, aktrise, drāmas terapeite un jauniešu teātra trupas vadītāja Anna Šteina, Jelgavas Tehnoloģijas vidusskolas latviešu valodas un literatūras skolotāja,  pamatskolas un vidusskolas teātra pulciņa vadītāja, Latvijas Kultūras akadēmijas teātra mākslas maģistra programmas studente Aija Treija, Radioteātra literārās redaktores Alda Briede un Dzintra Matuzāle, Radioteātra vadītāja Māra Eglīte, diplomēta teātra režisore un psihoterapeite Aina Poiša, kā arī Borisa un Ināras Teterevu fonda projektu vadītāja Elīna Vikmane un vidusskolnieks Lotārs Kalniņš.

Lugu konkurss tika izsludināts 12. novembrī un darbi konkursā bija jāiesniedz līdz 3.februārim. Konkursa tēma bija brīvi improvizējams teksts „O, skaistā galvas purināšana par neapstrīdamo patiesību! Ņem un apšaubi!" Šis teksts aizgūts no Bertolta Brehta balādes „Šaubu slavinājums". Konkursā tika aicināti piedalīties gan dramaturgi, gan, sadarbībā ar Valsts Izglītības un satura centru, arī Latvijas vidusskolēni. No 28 konkursā iesniegtajiem darbiem, 16 rakstījuši vidusskolēni. Žūrijas komisijas uzdevums bija ņemt šo apstākli vērā. Jāteic, ka vairākas no vidusskolēnu rakstītajām lugām iekļuvušas labāko desmitniekā.

Par lugas iestudēšanu ar uzvarētāju tiek slēgts autoratlīdzības līgums par vienreizēju autoratlīdzības samaksu EUR 1400 apmērā. Autoratlīdzību projekta ietvaros nodrošina Borisa un Ināras Teterevu fonds.

Projekta „Re!Starts" aktualitātēm aicinām sekot līdzi mājas lapā www.latvijasradio.lv, kā arī sociālo tīklu kontos: www.twitter.com/RestartsRT, www.facebook.com/RestartsRT un www.draugiem.lv/restartsrt.

Latvijas Radio preses sekretāre

Ilze Zvaigzne

Tālr. 67206691; 26322811

e-pasts: ilze.zvaigzne@radio.org.lv

Projekta „Re!Starts" mākslinieciskais vadītājs

Kārlis Anitens

Tālr. 29462612

e-pasts: karlis.anitens@gmail.com