Пятница, 29 марта 2024 г.

Именины: Agija, Aldonis

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Ar daudzpusīgu saturu Latvijas Radio aicina vētīt Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu partijas un mēru kandidātus

Gatavojoties Rīgas Domes ārkārtas vēlēšanām, Latvijas Radio sagatavojis plašu diskusiju un analītisko programmu vispusīgai sabiedrības informēšanai par partiju programmām un politiķu redzējumu galvaspilsētas attīstībai. Priekšvēlēšanu saturs radio ēterā sāk skanēt no 29. jūlija, aktīvākais satura apjoms visos radio kanālos un sabiedrisko mediju portālā lsm.lv plānots no 3. augusta līdz pat vēlēšanu rezultātu paziņošanai 30. augustā. Pirmo reizi priekšvēlēšanu saturs tiks apvienots politikas tematikai veltītā podkāstā, nodrošinot audio satura pieejamību ikvienam interesentam ērtā laikā podkāstu straumēšanas vietnēs.

10 politiķu diskusijas

No 29. jūlija ik trešdienu Latvijas Radio 1 raidījumā “Krustpunktā” intervēs visu 15 partiju un partiju apvienību pārstāvjus, kuri cīnīsies par iekļūšanu Rīgas domē. Katrā no pieciem raidījumiem piedalīsies trīs partijas, diskutējot par jautājumiem infrastruktūras, pilsētvides, izglītības, sadarbības, pašvaldības uzņēmumu darbības u.c. jomās. Diskusijas būs dzirdamas ne vien audio formātā, bet arī skatāmas video tiešraidē sabiedrisko mediju portālā lsm.lv un atliktajā tiešraidē LTV1.

29. jūlija raidījumā piedalīsies “Jaunā Saskaņa”, Nacionālā Savienība TAISNĪGUMS un Rīcības partija;
5. augustā – Politiskā partija “Alternative”, “Centra Partija” un Partija “Vienoti Latvijai”;
12. augustā – Zaļo un zemnieku savienība, politiskā partija “KPV LV” un “Latvijas Krievu savienība”;
19. augustā – Partija “Gods kalpot Rīgai”, partiju apvienība Nacionālā apvienība “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un Brīvībai/LNNK”, Latvijas Reģionu Apvienība un Jaunā VIENOTĪBA;
26. augustā – partiju apvienība Attīstībai/Par!, “PROGRESĪVIE”, „Saskaņa” sociāldemokrātiskā partija un Jaunā konservatīvā partija.

Savukārt mazākumtautību valodās raidošajā Latvijas Radio 4 paredzētas četras priekšvēlēšanu diskusijas raidījuma “Darbojošās personas” (Действующие лица) ietvaros. No 6. augusta katru ceturtdienu partijas tiks iztaujātas pa tematiskajiem blokiem - Rīgas transporta politiku, mājokļu politiku, sociālo un izglītības jomu, kā arī priekšnosacījumiem veiksmīga biznesa attīstībai. Katrā  diskusijā būs pārstāvēti četru partiju pārstāvji.

Vēl viena diskusija “Rīga. Vai kultūras metropole?” par politiķu redzējumu kultūras jomā skanēs Latvijas Radio 3 – Klasika ēterā nedēļu pirms vēlēšanām, 22. augustā. Pieredzējušo žurnālistu Oresta Silabrieža un Māras Rozenbergas vadībā klausītāji varēs uzzināt partiju viedokļus par kultūras nozīmi galvaspilsētā, īpaši akcentējot koncertzāles un laikmetīgās mākslas muzeja iespējamo būvniecību.

Partiju programmas tuvplānā un mēra amata kandidātu iztaujāšana

No 3. līdz 21. augustam Latvijas Radio 1 programmā “Labrīt” plkst. skanēs 7.15 Ziņu dienesta žurnālistu intervijas ar potenciālajiem Rīgas mēra kandidātiem. Intervijas tiks veidotas, balstoties uz padziļinātu priekšizpēti – katrai partija anketas veidā prasīts sniegt informāciju par turpmāko gadu prioritātēm satiksmes, labklājības, drošības jomām, tostarp, kā tiks sadalīts “Rīgas miljards” jeb pašvaldības budžets.

Latvijas Radio 4 programmas “Izklāstā” (Подробности) ietvaros mēra amata kandidātu intervijas skanēs no 10.-28. augustam. Katrs potenciālais Rīgas saimnieks atbildēs uz 10 jautājumiem par galvaspilsētas attīstības plānu, profesionālo pieredzi, personīgām un līdera kompetencēm, Rīgas saimniecību. Intervijā iekļauti arī tādi jautājumi, uz kuriem var atbildēt tikai ar vienu vārdu (jā / nē), tāpat viens jautājums būs no kāda Rīgas iedzīvotāja.

Šajā pat periodā Latvijas Radio 4 rīta programmā “Doma laukums” (Домская площадь) skanēs analītiskas partiju vizītkartes par partijas vēsturi, spilgtākajām personām, būtiskākajām programmas idejām un akcentiem, priekšvēlēšanu kampaņas īpatnībām, potenciālajiem sadarbības partneriem u.c. Sižetu ietvaros klausītāji varēs dzirdēt gan partijas viedokli, gan ekspertu un Rīgas iedzīvotāju komentārus.

Gan sižeti par politiskajām partijām, gan intervijas ar Rīgas mēra kandidātiem tiks atspoguļotas sabiedrisko mediju vienotajā platformā lsm.lv.

Vēlēšanu dienas un rezultātu paziņošanas speciālizlaidumi

Vēlēšanu dienā – sestdien, 29. augustā, - pēc vēlēšanu iecirkņu slēgšanas no plkst. 22.00 līdz pusnaktij žurnālista Aida Tomsona vadībā Latvijas Radio 1 skanēs analīze par vēlēšanu norisi un provizoriskajiem rezultātiem. Savukārt svētdien, 30. augustā, plkst. 12.15 “Krustpunktā” speciālizlaidumā tiks apspriesti vēlēšanu rezultāti žurnālistes Māras Jansones vadībā.

Tāpat divu stundu speciālizlaidums uzreiz pēc vēlēšanu iecirkņu slēgšanas plkst. 22.00 skanēs Latvijas Radio 4. Programmu vadīs Andrejs Hutorovs un Juliana Škagale, ar partiju pārstāvjiem, ekspertiem, politologiem un rīdziniekiem apspriežot vēlēšanu gaitu, aktivitāti, provizoriskos rezultātus, pirmos iespaidus, komentārus, vīzijas un emocijas.

Viss vēlēšanu saturs Politikas podkāstā

Latvijas Radio izveidojis arī jaunu politikas podkāstu. Tajā būs pieejamas gan intervijas ar Rīgas mēra amata kandidātiem un politisko partiju programmu analīzi, gan komentāri par reitingiem un ekspertu pārdomas par politiķu izteikumiem. Pēc Rīgas domes ārkārtas vēlēšanām politikas podkāstā vienuviet varēs  klausīties visus Latvijas radio skanējušos raidījumus, sižetus un intervijas par politiku Latvijā.

Interaktīvs rīks “Rīgas mēru šķirotava”

Sabiedrisko mediju portāls lsm.lv sadarbībā ar Latvijas Radio Ziņu dienestu arī šīm vēlēšanām veido interaktīvu partiju piedāvājuma salīdzināšanas iespēju “Rīgas mēru šķirotava”. Līdzīgi rīki partiju “šķirošanai” un programmu salīdzināšanai tika veidoti gan uz Saeimas vēlēšanām 2018. gadā, gan Eiroparlamenta vēlēšanām pērn. Šoreiz sabiedriskie mediji piedāvās iespēju ikvienam vēlētājam salīdzināt savus uzskatus par Rīgas attīstību ar visiem Rīgas mēra amata kandidātiem, un noskaidrot, kādā secībā partijas sarindo savas prioritātes. Augusta sākumā “Rīgas mēru šķirotava” būs pieejama latviešu un krievu valodās lsm.lv un rus.lsm.lv platformās.

Multimediāls saturs jauniešiem “Piecas kartes”

Jauniešu multimediālā platforma Latvijas Radio 5 – pieci.lv augustā piedāvās video projektu “Piecas kartes”, lai pievērsu uzmanību pilsētas nozīmei cilvēku dzīvēs. Piecās sērijās ētera personības Lindas Samsonovas vadībā mūziķi Patrisha, Jānis Krīvēns, Prusax u.c. dosies “ekskursijā” uz bērnības apkaimēm - Vecmīlgrāvi, Ziepniekkalnu, Imantu, lai apskatītu, vai un kā šī vieta mainījusies. Projekta mērķis ir vērst sabiedrības uzmanību uz pilsētas nozīmi cilvēku dzīvēs un atgādināt, ka ikviens ir pilsētas radītājs, tostarp, caur vēlēšanām. Video epizodes būs pieejamas Pieci.lv YouTube profilā.

Par Latvijas Radio

Auditorijas pētījumu dati liecina, ka sabiedriskā medija Latvijas Radio saturs sasniedz ap 800 tūkstošiem klausītāju (Kantar Latvija, 2020. gada ziema - pavasaris), ieņemot tirgus līdera pozīciju ar 38,2% klausīšanās laika daļu. Latvijas Radio nodrošina piecu programmu darbību: informatīvi izglītojošo programmu Latvijas Radio 1, populārās latviešu mūzikas kanālu Latvijas Radio 2, Latvijas Radio 3 – Klasika, mazākumtautību valodās raidošo programmu Latvijas Radio 4, kā arī jauniešu multimediālo platformu Latvijas Radio 5 – pieci.lv.

 

Papildu informācijai:

Ieva Aile

Komunikācijas un multimediju daļas vadītāja

Latvijas Radio

Tālr.: 29104676 | ieva.aile@latvijasradio.lv