Четверг, 28 марта 2024 г.

Именины: Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Latvijas Radio atzīmē jau 95. gadadienu

1. novembrī Latvijas Radio atzīmēs 95. gadadienu. Covid-19 izplatības dēļ sabiedriskā medija svētku pasākumi ir atcelti, taču Radio svētkus svinēs ēterā un aicina iesaistīties arī savus klausītājus. Nozīmīgās gadadienas ietvaros izstrādāta tīmekļa vietne radiofanati.lv, ļaujot interaktīvā veidā ielūkoties radio vēsturē no tā pirmsākumiem līdz mūsdienām, ieraudzīt radio personības un klausītāju iemīļoto balsu īpašniekus video formātā, kā arī aicinot ierakstīt savu stāstu par Latvijas Radio un  nosūtīt sveicienu 95. gadadienā.

“Mēs ar gandarījumu un lepnumu varam atskatīties uz aizvadītajiem 95 gadiem. Latvijas Radio ir vecākais radio Baltijas valstīs, uzrunājot visplašāko auditoriju un saglabājot līdera pozīciju sasniegtās auditorijas ziņā ne vien Latvijas radiostaciju, bet arī Baltijas valstu sabiedrisko radio vidū. Izejot cauri dažādu vēsturisku un ekonomisku līkloču pārbaudījumiem, radio vienmēr ir spējis raidīt, veidojot būtisku informācijas un kultūras telpu, turot ļoti augstu kvalitātes līmeni. Mēs strādājam, lai Radio būtu izcils visās nozīmēs, un lai tas saglabā ne tikai savu vēsturisko nozīmi un svarīgumu, kāds ir bijis, bet lai tas kļūst par vēl mūsdienīgāku, spēcīgāku un jaudīgāku, visiem sabiedrībā vajadzīgāku mediju. Un, lai ejot pretim mūsu simtgadei, vismaz viens Latvijas Radio produkts katram iedzīvotājam būtu mīļš, svarīgs, ko viņš lietotu, zinātu un atpazītu,” stāsta Latvijas Radio valdes priekšsēdētāja Una Klapkalne.

“Mūsu 95. gadadiena ir nozīmīga gan sabiedrībai kopumā, kas no paaudzes paaudzē klausās radio, gan radio radošajiem un profesionālajiem darbiniekiem, kuri visos laikos aizrautīgi veidojuši programmu saturu. Mēs esam bijuši klātesoši ikvienā valstij izšķirīgā brīdī – no Latvijas brīvvalsts laikiem, līdz neatkarības atjaunošanai, pučam, barikādēm, pat Covid-19 ārkārtējai situācijai. Šo klātesamību caurvij mūsu vērtības un uzdevumus - nodrošināt daudzveidīgu, objektīvu un operatīvu informāciju, vienlaikus saglabājot līdzsvaru starp aktuālo, ikdienā noderīgo un izklaidējošo,” atzīst U.Klapkalne.

Virtuāls ceļojums Radio vēsturē

Tīmekļa vietnes radiofanati.lv sadaļā “Ceļojums vēsturē” ikviens gan savā datora interneta pārlūkā, gan viedtālrunī var ceļot pa interaktīvu laika līniju, atklājot un iepazīstot nozīmīgākos notikumus un faktus, kas veidojuši Radio deviņdesmit piecu gadu garumā. Faktus ilustrē attēli, skaņas celiņi un video kadri.

Rīgas Radiofons eksperimentāli sāka raidīt 1925. gada martā ar neregulārām, līdz 15 minūtēm īsām pārraidēm, taču oficiāli tika atklāts 1. novembrī ar operas „Madame Butterfly” translāciju. Pasaulē radio bija jauna modes lieta. Rīgas radiofons bija vien 16. radio stacija Eiropā, tā kļuva par Starptautiskās radio apvienības biedru.  Radio džingls toreiz bija “Rīga dimd”. 

Padomju laikā Radio bija ideoloģiskā un propagandas aparāta sastāvdaļa. 1980. gadu beigās, atbrīvojoties no cenzūras, Radio iesaistījās cīņā par Latvijas neatkarības atjaunošanu. Sevišķa nozīme Radio bija 1991. gada janvāra barikāžu un augusta puča dienās.

Kopš 1993. gada Latvijas Radio ir Eiropas Raidorganizāciju savienības biedrs.

Ieraugi Radio balsi

Tīmekļa vietnes sadaļā “Radio fanāti” aplūkojami vairāk nekā 80 video stāsti – sarunas ar cilvēkiem, kuri ik dienas ir sastopami Radiomājā, sākot ar žurnālistiem, producentiem, redaktoriem un programmu vadītājiem, beidzot ar zinošiem un prasmīgiem tehniskajiem darbiniekiem, programmētājiem, skaņu operatoriem un ierakstu inženieriem. Šie cilvēki ir Latvijas Radio šarms un dzīvā vēsture – katrs no tiem glabā unikālus stāstus un pieredzes. Viņi ir sava darba entuziasti, Latvijas Radio patrioti un fanāti šī vārda vislabākajā nozīmē.

Radio klātbūtne klausītāju dzīvē

Tīmekļa vietnes trešā sadaļa “Tavs stāsts” ir aicinājums ikvienam klausītājam dalīties ar savu stāstu – ko Radio devis vai mainījis mūsu klausītāju dzīvēs. Radio kā medijs ir cieši saistīts ar mūsdienu tehnoloģiju attīstību, tāpēc šajā sadaļā integrēts īpašs risinājums - mākslīgā intelekta balss. Rakstītās atmiņas un sveicienus ar Tildes Balss tehnoloģijas palīdzību tiešsaistē varēs noklausīties Radio leģendārās diktores Sandras Glāzupas digitalizētajā balsī. No 26. oktobra līdz 8. novembrim interesantākie, digitāli sintizētie stāsti tiks atskaņoti arī Radio ēterā.

Risinājuma partneris, Tildes Biznesa attīstības direktors Kaspars Kauliņš atzīst: “Lai padarītu latviešu valodu konkurētspējīgu digitālajā vidē, pirms četriem gadiem uzsākām izaicinājumiem bagātu ceļojumu pretī pirmajai mākslīgā intelekta balss sintēzes tehnoloģijai latviešu valodai. Mūsu pētniekiem izdevies izveidot risinājumu, kurā grūti atšķirt mākslīgi sintezēto balsi no cilvēka balss. Tildes radītā tehnoloģija runā pazīstamās Latvijas Radio ziņu diktores un redaktores Sandras Glāzupas balsī. Un ir patiess prieks un lepnums, ka tieši Sandras balss kļuvusi par pirmo neironu tīklu tehnoloģijās veidoto sintezēto balsi Latvijā, ieliekot pamatus turpmākai šī mākslīgā intelekta risinājumu attīstībai. Mums ir patiess prieks, ka mākslīgais intelekts kļūs par daļu no Radio jubilejas un ļaus ieskanēties Radio sveicieniem vēl nebijušā veidā!”.

Par Latvijas Radio

Latvijas Radio kanālu grupa ar 35,4% radio klausīšanās laika daļu joprojām saglabā tirgus līdera pozīciju Latvijā, liecina Kantar TNS jaunākie auditorijas dati par 2020. gada pavasara-vasaras periodu. Latvijas Radio programmas klausās vairāk nekā 700 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju. Eiropas Raidorganizāciju apvienības dati liecina, ka pēc tirgus daļas, iknedēļās klausītāju skaita un jauniešu auditorijas klausītāju skaita Latvijas Radio ir līderis arī Baltijas valstu sabiedrisko radio kontekstā un pārspēj arī lielu daļu sabiedriskās raidstacijas Eiropā.

Šobrīd Latvijas Radio ir lielākais programmu producents Latvijā.  Radio veido piecas programmas: Latvijas Radio 1 (trešais klausītākais kanāls Latvijā), Latvijas Radio 2 (visklausītākā radio stacija Latvijā), Latvijas Radio 3 – Klasika (vienīgais klasiskās mūzikas kanāls Latvijā), Latvijas Radio 4 – Doma laukums (kanāls mazākumtautību valodās), jauniešu multimediālā platforma Latvijas Radio 5 – Pieci.lv. Latvijas Radio ir unikāla Skaņu ierakstu studija – vienīgā Baltijā, kas augstā kvalitātē veic liela dalībnieku sastāva muzikālos ierakstus, fiksējot mūzikas vēsturisko mantojumu. Fonotēkā uzkrāts ap pusmiljonu ieskaņojumu, kas ir vērtīgs vēsturisks un kultūras mantojums.

Papildu informācijai:

Ieva Aile

Latvijas Radio
Komunikācijas un multimediju daļas vadītāja
Tālr.: 29104676
E-pasts: ieva.aile@latvijasradio.lv