Пятница, 29 марта 2024 г.

Именины: Agija, Aldonis

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Latvijas Radio 3 - Klasika ar vērienīgu koncertu svinēs 25. jubileju

7.janvārī, ceturtdien, Latvijas radio 3 – Klasika ar vērienīgu koncertu svinēs 25. jubileju. Tiešraide notiks pkst.18.00 Latvijas Radio 3 – Klasika ēterā. Savukārt plkst.21.05 koncertu varēs vērot LTV1 un sabiedrisko mediju portālā lsm.lv. Jubilejas koncertā uzstāsies Elīna Bukša (vijole), Iveta Apkalna (ērģeles), Daumants Liepiņš un Raimonds Pauls (klavieres), attālināti Elīna Garanča (mecosoprāns), Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris un diriģents Andris Poga. Koncertu vadīs Klasikas ētera personības Gunda Vaivode un Orests Silabriedis. Latvijas Radio 3 – Klasika ir vienīgais kultūras un klasiskās mūzikas kanāls Latvijā.

Gunda Vaivode, Latvijas Radio 3 – Klasika direktore, stāsta: „Ar patiesu gandarījumu varu teikt –  Radio Klasika šodien ieņem būtisku un unikālu vietu Latvijas kultūras un mediju telpā. Tā ap sevi pulcē erudītus kultūras nozares profesionāļus, 25 gadu laikā kļūstot par daudzpusīgu radiostaciju, kurā klausītāji var izzināt ne vien plašo klasiskās mūzikas un džeza pasauli, bet arī sekot līdzi jaunumiem kino, teātrī, literatūrā, vizuālajā mākslā un dizainā. Veicot ierakstus gan Radio 1. studijā, gan Latvijas koncertzālēs, Klasika ir rūpīgi saglabājusi simtiem stundu garas liecības par Latvijas mūzikas izcilībām, kā arī seko līdzi mūsu mūziķu un komponistu panākumiem pasaulē. Radio darbinieki ir ieguldījuši patiešām atzīstamu darbu, lai Latvijas sabiedrība varētu klausīties tiešraides no pasaules labākajām koncertzālēm. Domāju, ka šodien Radio Klasika sniedz tik nepieciešamo emocionālā līdzsvara devu un ir garīgo vērtību orientieris nākamībai.” 

Latvijas Radio 3 – Klasika klausītāji ir dažādu paaudžu un profesiju cilvēki, kurus interesē kultūras jaunumi un mūzika. 

Radio Klasika klausītāja, ārste Ilze Aizsilniece teica: „Klausos Radio Klasika ļoti bieži, kad nepieciešams koncentrēties un rast mieru. Pētījumi medicīnā apliecina - klasiskā mūzika nomierina, uzlabo domāšanas spējas, samazina stresu, un, interesanti, padara mūs arī fiziski stiprākus un izturīgākus. Šī radiostacija sniedz lielisku iespēju mūsdienu pasaulē būt pozitīvākam, mierīgākam, priecīgākam, uzzināt vairāk. Priecājos, ka Radio Klasika 25 gadu laikā ir izturējusi dažādus ekonomiskās krīzes viļņus un turpina darboties, padarot mūs stiprākus, mierīgākus un veselīgākus!”

Operdziedātājs Egils Siliņš teica: „Radio Klasika man ir gandrīz kā tuvs ģimenes loceklis - ilgus gadus, veicot operdziedātāja darbu ārvalstīs, tā saglabāja saikni ar Latviju. Novērtēju, ka ar Radio starpniecību Latvijas klausītāji var būt tuvu klāt klasiskās mūzikas notikumiem visā pasaulē - Klasikas tiešraides ir atvērušas durvis uz dažādām pasaules koncertzālēm un opernamiem.”

Mūziķis Jānis Šipkēvics teica: „Radio Klasika ir kā puķes sīpols – daudzslāņains, noslēpumains, radošs un katram citādāk ziedošs. Manā darba un domāšanas procesā jau izsenis šī Radio frekvences klātbūtne ir kā ikdienas izziņas avots un meistarklase. Klausīšanās mākslas augstskola."

Jubilejas koncerta programmā iekļauts Latvijas Radio 3 - Klasika dažādo skaņu spektrs – no Vīnes klasikas līdz neakadēmiskajai mūzikai, no hrestomātiskiem opusiem  līdz pirmatskaņojumiem. Vijolniece Elīna Bukša atskaņos L.V.Bēthovena Romanci Famažorā. Latvijas pianisma jaunā zvaigzne Daumants Liepiņš izvēlējies pirmo reizi atskaņot Ferenca Lista virtuozo Pirmo klavierkoncertu. Koncerts atšķirs arī kādu aizmirstu latviešu mūzikas lappusi –deviņu džeza instrumentālistu ansamblis kopā ar orķestri atgādinās par 70.gados tapušo Ģederta Ramana „Concerto leggiero” – „Vieglais koncerts”. Raimonds Pauls muzicēs gan solo – Jēkaba Jančevska apdarinātajos „Naktstauriņos”, gan kopā ar īpašo, kaut attālināto viešņu, pasaules zvaigzni Elīnu Garanču, pirmatskaņojot Lolitas Ritmanes aranžēto „Dāmu paradīzi”, gan klātienē ar ērģelnieci Ivetu Apkalnu, ļaujoties Annas Veismanes instrumentētajam Paula skaņdarbam „Ērģeles naktī”.

Koncertu ievadīs Latvijas pirmatskaņojums – publikai labi zināmās bulgāru komponistes Dobrinkas Tabakovas fanfaras „Orfeja komēta”, kas ir veltījums Eiroradio 50. jubilejai, bet noslēgs svinīgais Fināls no francūža Kamila Sensānsa „Ērģeļu simfonijas”. 

Publicitātes foto.

Papildu informācija:

Daiga Konošonoka
Latvijas Radio 
Komunikācijas un multimediju daļas 
sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālr.: 28313163
E-pasts: daiga.konosonoka@latvijasradio.lv