Пятница, 26 апреля 2024 г.

Именины: Rūsiņš, Sandris, Alīna

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

LATVIJAS RADIO 3 – KLASIKA ŠONEDĒĻ PIEDĀVĀ EKSKLUZĪVAS TIEŠRAIDES

„Latvijas Radio 3 – Klasika" šonedēļ piedāvā ekskluzīvu iespēju tiešraidēs sekot līdzi trim zīmīgiem notikumiem Latvijas kultūras dzīvē: Kristapa Pētersona operas-lekcijas „Mihails un Mihails spēlē šahu" pirmizrādei Latvijas Nacionālajā operā, vērienīgajam simfoniskās mūzikas koncertam „Romantisms mūzikā" un jauniešu kora „Kamēr..." lielprojektam Amber songs („Dzintara dziesmas").

Trešdien, 12. martā, plkst. 18.30 sāksies tiešraide no Latvijas Nacionālās operas, kur notiks Kristapa Pētersona muzikāli avangardiskās operas-lekcijas „Mihails un Mihails spēlē šahu" pasaules pirmizrāde – viens no svarīgākajiem notikumiem Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas pasākumu virknē.

Tiešraidi vadīs Ināra Ancāne, jau no plkst. 18:00 piedāvājot ierakstus no LNO rīkotā tradicionālā projekta „Sarunas pirms pirmizrādes". Muzikologa Mikus Čežes iztaujāti, pārdomās par jaundarba ideju un iestudēšanas procesu pārdomās dalīsies komponists Kristaps Pētersons, libreta autors Sergejs Timofejevs, režisors Viesturs Meikšāns un scenogrāfs Reinis Suhanovs.

Operā-lekcijā lomās iejutīsies LNO solisti Dana Bramane, Armands Siliņš, Juris Ādamsons, Ieva Parša, Andris Lapiņš un citi, pie diriģenta pults būs Ainārs Rubiķis un Atvars Lakstīgala. Opera-lekcija tiks atskaņota krievu valodā.

Piektdien, 14. martā, plkst. 19:00 tiešraidē no Lielās ģildes „Klasika" pārraidīs Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra koncertu "Romantisms mūzikā". Tiešraidi vadīs Ilga Auguste, starpbrīdī piedāvājot intervijas gan ar koncertā sastaptajiem klausītājiem, gan koncerta dalībniekiem.

Šis būs koncerts ar vērienu: Pētera Čaikovska apjomīgais Pirmais klavierkoncerts ar populārajām ievadakordu kaskādēm un šīgada jubilāra Riharda Štrausa mūzika – tikšanās ar nepiesātināmo donu Žuanu, mežonīgā Salomes deja ar septiņiem plīvuriem, kas pa vienam pamazām krīt, un valšu svīta no operas "Rožu kavalieris", kur Mocarta laikmets sabalsojas ar dekadencē grimstošo 20. gadsimta sākuma Vīni. Čaikovska klavierkoncertā solists būs daudzu prestižu starptautisku konkursu laureāts Andrejs Osokins, bet pie LNSO diriģenta pults – maestro Modests Pitrens.

Savukārt svētdien, 16. martā, plkst. 19:00 tiešraidē no Latvijas Universitātes Lielās aulas LR3 piedāvās jauniešu kora „Kamēr..." apjomīgo koncertprogrammu Amber songs („Dzintara dziesmas") „Lielās mūzikas balvas 2013" laureāta, diriģenta Jāņa Liepiņa vadībā. Šo ttiešraidi vadīs Inta Pīrāga; starpbrīdī klausītājus gaida intervijas ar komponistiem, kā arī diriģentu Jāni Liepiņu.

Koncertprogrammas Amber Songs pamatā ir kora "Kamēr..." dibinātāja un ilggadēja mākslinieciskā vadītāja Māra Sirmā iecere - izveidot 16 latviešu tautasdziesmu ciklu, kur apdares veidojuši komponisti no visas pasaules. Īpaši šim projektam dziesmas atlasījis Valdis Muktupāvels.

Latvijas Radio preses sekretāre

Ilze Zvaigzne

Tālr. 67206691; 26322811

e-pasts: ilze.zvaigzne@radio.org.lv

Latvijas Radio 3 – Klasika interneta redaktore

Ieviņa Ancena

Tālr. 67206626; 26337544

e-pasts: ievina.ancena@radio.org.lv