Четверг, 28 марта 2024 г.

Именины: Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

LR1 SKANĒS VĒSTURISKI INTRIĢĒJOŠS RADIOSERIĀLS „KONTEKSTI”

Sākot ar piektdienu, 21. martu katru darba dienu plkst. 9:05 (atkārtojumā plkst. 14:05) Latvijas Radio 1 būs dzirdams Latvijas Radioteātra projekta „Re!Starts" jaunākais veikums – vēsturiski intriģējošs seriāls „Konteksti", kura autors un režisors ir dramaturgs Kārlis Anitens.

Mēdz teikt, ka pasaule mainās un nekas vairs nav tā, kā bija pirms 100 vai 200 gadiem. „Konteksti" 66 epizodēs, piedaloties 6 aktieriem parādīs ko citu – cilvēku attiecībās nekas nemainās, un šodienas sarunās mēs itin organiski un veikli varam ietvert Baha, Van Goga, Ļeņina, Čaplina, Staļina un citu „Lielo" personību lietotos vārdus, ko viņi reiz, ikdienišķu nolūku vadīti, rakstījuši vēstulēs savām sievām, mātēm, draugiem, vai kaimiņiem. Un vārdi trāpīgi darbojas pat tad, ja tie apzināti paņemti ārpus vēsturiskā konteksta.  Pagātnes personību vēstules šodienas situācijās izspēlēs aktieri Akvelīna Līvmane, Mārtiņš Brūveris, Āris Rozentāls, Dagmāra Legante, Anna Šteina un Ligita Skujiņa.

„Vairākus gadus esmu meklējis vēsturisku personību rakstītās, sadzīviskās vēstules. Mani interesēja jautājums, vai iespējams tās iedzīvināt, abstrahējoties no patiesajiem autoriem. Izrādās, ka tas ir iespējams, tādēļ vēl jo lielāks pārsteigums nāks katras epizodes beigās, uzzinot, kurš tad ir patiesais epizodē izmantotās vēstules autors: reizēm šermuļi pārskrien pār kauliem, reizēm sanāk smiekli, reizēm vienā sekundē mainās iepriekšējais priekšstats par attiecīgo personību. Vārdiem ir milzu spēks. Manā seriālā epizodes nav savstarpēji saistītas, katru dienu klausītāji tiksies ar jauniem varoņiem, bet viņi vienmēr tādā vai citādā veidā nonāks līdz vēstulei, īsziņai, e-pastam vai faksam, kura teksts ir paņemts ārpus konteksta no kādas vēsturiskas personības rakstītas vēstules,"  stāsta iestudējuma autors Kārlis Anitens.

Savukārt Dailes teātra aktieris Āris Rozentāls atzīst, ka ar šāda veida dramaturģisko materiālu saskāries pirmo reizi: „Es tiešām neko tādu savā aktiera mūžā, un ticiet, tas ir ilgs, neesmu piedzīvojis. Tas ir novatorisks piegājiens ar milzīgu un šokējošu pārsteiguma devu. Kārļa asprātīgajās un it kā nevainīgajās mūsdienu sadzīves ainiņās ir ielikti ļoti dziļi mūsu laikmeta kodi, kas katru epizodes rēbusu padara vēl intriģējošāku. Es domāju, ka klausītāji nonāks azarta varā, mēģinot mīklu atrisināt jau pirms mums, bet tas nebūs iespējams. Esmu ārkārtīgi gandarīts par šo darbu un brīnišķīgo komandu, kas seriālu veido."

Jaunais seriāls ir dramaturga Kārļa Anitena režijas debija Latvijas Radioteātrī. Viņš patlaban Latvijas Kultūras akadēmijas maģistra programmā studē režijas mākslu pie izcilā režisora Mihaila Gruzdova, bet Latvijas Radioteātrī pirms tam iestudēti vairāki autora dramaturģiskie sacerējumi – „Kristīne, Lavransa meita", „Raganas Volgā", „Zetiņa Ziemassvētki" un citi. Seriāla „Konteksti" skaņu režisors ir Latvijas Radioteātra vecmeistars Andis Ploks, literārā redaktore Alda Briede, producente Māra Eglīte.

Projekta „Re!Starts" mecenāti ir Boriss un Ināra Teterevi.

Latvijas Radio preses sekretāre

Ilze Zvaigzne

Tālr. 67206691; 26322811

e-pasts: ilze.zvaigzne@radio.org.lv

Projekta „Re!Starts" mākslinieciskais vadītājs

Kārlis Anitens

Tālr. 29462612

e-pasts: karlis.anitens@gmail.com