Четверг, 28 марта 2024 г.

Именины: Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

„Dod pieci!” līdz šim saziedoti 133 612 eiro un saņemti jau 38 palīdzības pieteikumi

Aizvadīta sabiedrisko mediju labdarības maratona „Dod pieci!” ceturtā diennakts, un zināms, ka līdz 21. decembra plkst. 18.00 saziedoti 133 612 eiro. Visi labdarības maratonā iegūtie līdzekļi tiks novirzīti līdzcilvēku atbalstam ar redzes, dzirdes vai kustību traucējumiem. Šobrīd labdarības maratona „Dod pieci!” partneris „Apeirons” saņēmis jau 38 palīdzības pieteikumus.

Pēdējās diennakts laikā „Dod pieci!” stikla studijā Doma laukumā uzstājušies dziedātājs Intars Busulis un komponists Kārlis Lācis, grupas „Tautumeitas”, „Sudden Lights”, „The Sound Poets”, koris „Balsis” un diriģents Ints Teterovskis, dziedātāja Marta Ritova un daudzi citi sabiedrībā iemīļoti mākslinieki.

Diriģents Ints Teterovskis intervijā „Dod pieci!” stikla studijā sacīja: „Es vienmēr esmu uzskatījis, ka, jo vairāk cilvēkam ir dots, jo vairāk ir jādalās. Pirms gada mēs iedomājāmies, ka ir liela sabiedrības daļa, kas kora uzstāšanos nekad nav dzirdējusi. Tādēļ nolēmām vizualizēt mūsu kora ierakstus un censties panākt to, lai nedzirdīgs vai vājdzirdīgs cilvēks pieskartos dziesmas brīnumam. Tā radās projekts „Balsis zīmju valodā”,” stāstīja Ints Teterovskis. Viņš kopā ar kori „Balsis” sniedza arī priekšnesumu zīmju valodā.

„Dod pieci!” stikla studijā katru dienu viesojas ne vien populāri mūziķi, bet arī eksperti, daloties pieredzē par risinājumiem vides pieejamības uzlabošanā un cilvēcīgākas sabiedrības veidošanā. Tas viss vienota mērķa vārdā – lai palīdzētu tiem cilvēkiem, kas ikdienā sadzīvo ar redzes, dzirdes vai kustību traucējumiem. Kā norāda labdarības maratona „Dod pieci!” partneris – invalīdu un viņu draugu apvienības „Apeirons” valdes priekšsēdētājs Ivars Balodis, tad līdz šim ir saņemti jau 38 palīdzības pieteikumi. Tomēr līdz šim brīdim saziedotā summa vēl nevarētu nosegt visus palīdzības pieteikumus. „Šobrīd esam saņēmuši vismaz 10 palīdzības pieteikumus pacēlāju ierīkošanai, un katrs no tiem izmaksātu vismaz 10 tūkstošus eiro,” stāsta Ivars Balodis, norādot, ka pieteikumu skaits turpina palielināties katru dienu, un katra pieteikuma vērtība ir no 2 līdz 10 tūkstošiem eiro. „Mēs kā organizācija esam ļoti priecīgi par šī gada „Dod pieci!” labdarības maratonu, un esam gandarīti, ka aizvien vairāk cilvēku uzzina, ko nozīmē būt cilvēkam ar invaliditāti,” tā Ivars Balodis.

Katru dienu labdarības maratonā „Dod pieci!” ar saviem personīgās pieredzes stāstiem dalās arī cilvēki, kuri paši ikdienā sadzīvo ar funkcionāliem traucējumiem, un ziedotāji.

Ziedotāja Ieva dalījās savā pieredzē un pārliecībā par to, ka cilvēki ar īpašām vajadzībām patiesībā ir vienkārši cilvēki ar pamatvajadzībām, kas mums, kā sabiedrībai, ir jāpalīdz viņiem nodrošināt. „Mana bērnības draudzene ir kurlmēma meitene Arta. Pirms viņa sāka apmeklēt skolu, mēs bijām izdomājušas savu zīmju valodu, savukārt, kad viņa sāka apmeklēt skolu, viņa mācīja man zīmju valodu. Bērnībā mēs ļoti daudz laika pavadījām kopā un, joprojām satiekoties, mums ir gan sava zīmju valoda, gan Arta ir iemācījusies ļoti labi nolasīt no lūpām.”

Ziedotāja Agnese pastāstīja aizkustinošu stāstu par savas ģimenes pieredzi. „2018. gadā es zināju, ka kļūšu par mammu, taču, tas, ko nezināju – mans dēls būs ar funkcionāliem traucējumiem. Haralda stāsts ir vien nesen iesācies, viņam šobrīd ir 3 gadi, un es saprotu, ka lielākie izaicinājumi šajā mums vēl tikai priekšā. Tieši tādēļ es gribu, lai Haraldam apkārt ir pēc iespējas vairāk cilvēku, kuri šīs atšķirības neuztver kā kaut ko ārkārtēju, bet pieņem kā vienu no savējiem. Es gribu, lai apkārtējā vide Haraldam ļauj piedzīvot un izdzīvot tikpat daudz, cik visiem citiem.”

 

Skrienošais DJ Grēviņš pieveicis jau ceturto 42 km maratonu

 

Stikla studijas dīdžeji šodien regulāri sazinājās arī ar skrienošo dīdžeju Tomu Grēviņu, kurš “Dod pieci!” ietvaros šodien noskrēja jau savu ceturto maratonu – Rīgā, Ventspilī, Liepājā un šodien arī Cēsīs, par ko paldies jāsaka uzņēmuma „Printful” vismaz 10 000 eiro ziedojumam. Toma piektais maratons gaidāms labdarības maratona „Dod pieci!” noslēguma dienā – 23. decembrī, Rīgā, kad viņš skries mazumtirdzniecības uzņēmuma „Rimi” vārdā.

 

“Dod pieci!” ziedošanas iespējas

 

Ikviens var ziedot līdzekļus “Dod pieci!” apmaiņā pret mīļākās dziesmas atskaņošanu Latvijas Radio 5 – Pieci.lv ēterā. Labdarības maratona laikā Latvijas Radio 5 – Pieci.lv radio skanēs tikai par ziedojumiem izvēlētās dziesmas. Ziedojumus, sākot no 5 eiro, var veikt mājaslapā www.dodpieci.lv.

Skaidras un bezskaidras naudas ziedojumus var veikt arī labdarības maratona ”Dod pieci!” stikla studijā Vecrīgā, Doma laukumā. Ziedojot klātienē, maratona organizatori lūdz ievērot drošības ierobežojumus un 2 metru distanci.

Tāpat skaidras un bezskaidras naudas ziedojumi tiek pieņemti arī „Circle K” degvielas uzpildes stacijās visā Latvijā.

Sabiedrisko mediju labdarības maratona “Dod pieci!” ietvaros noris arī labdarības izsoles, kurās tiek piedāvātas unikālas lietas, kas pieder Latvijā un pasaulē zināmiem cilvēkiem, kā arī dažādi piedzīvojumi un notikumi. Sekot līdzi aktuālajām labdarības izsolēm var www.izsole.dodpieci.lv    

Kā katru gadu – visi ziedojumi 100% apmērā tiek novirzīti labdarības mērķim caur ilggadējo ziedojumu partneri Ziedot.lv. Šogad palīdzības pieteikumu apkopošanā un atbalsta piešķiršanā cilvēkiem ar redzes, dzirdes vai kustību traucējumiem iesaistās invalīdu un viņu draugu apvienība “Apeirons” – nevalstiskā organizācija, kas jau gandrīz 25 gadus diendienā iestājas par vides pieejamības jautājumiem.

 

Par labdarības maratonu “Dod pieci!”

 

No 17. līdz 23. decembrim Vecrīgā, Doma laukumā, izbūvētajā stikla studijā uz 154 stundām tika ieslēgti Latvijas Radio 5 - Pieci.lv dīdžeji – Magnuss Eriņš, Linda Samsonova un Elīna Baltskara, lai sešarpus diennakšu garumā tiešraidē atskaņotu tikai par ziedojumiem izvēlētas dziesmas.

“Dod pieci!” tiešraidei var sekot līdzi sabiedriskajos medijos un mājaslapā dodpieci.lv.

Ik gadu labdarības maratons aktualizē kādu sabiedrībā nozīmīgu tēmu un atbalsta tās sabiedrības grupas, kurām tas ir patiesi nepieciešams. Labdarības maratona virsmērķis ir cilvēciskāka vide – katrs “Dod pieci!” stāsts ir par to, kur mums kā sabiedrībai ar sevi vēl jāstrādā.

“Dod pieci!” organizē Latvijas Radio sadarbībā ar Latvijas Televīziju un sabiedrisko mediju portālu LSM.lv. Projekta partneri ir labdarības organizācija Ziedot.lv un invalīdu un viņu draugu apvienība “Apeirons”. Labdarības maratona norises partneri ir Luminor banka un “Circle K”, komunikācijas kampaņu veido reklāmas aģentūra NORD DDB Riga.

Labdarības maratona „Dod pieci!” projekta lapas www.dodpieci.lv izveidi nodrošina digitālā satura mārketinga aģentūra “New Black”, informatīvi atbalsta “Visual Media”, “Clear Channel” un “Dscreens”. Stikla studijas baneru druku nodrošina digitālās drukas uzņēmums Magnum NT. Ziedot.lv labdarības izsoļu partneris ir “Pērkam Kopā”. Par studijas gaismu uzbūvi un aprīkojumu, tostarp vides pieejamību cilvēkiem ar kustību traucējumiem, rūpējas kompānija NA. Epidemioloģisko prasību nodrošināšanai Centrālā Laboratorija nodrošina stikla studijas dīdžeju testēšanu un Covid-19 antigēnu testus visiem labdarības maratona „Dod pieci!” darbiniekiem un stikla studijas viesiem. Dažāda veida atbalstu snieguši vēl vairāk nekā 20 uzņēmumu. 

 

Papildu informācijai:

Liene Pālēna

Galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste

Latvijas Radio

Tālr.: +371 26104145

E-pasts: liene.palena@latvijasradio.lv