Пятница, 26 апреля 2024 г.

Именины: Rūsiņš, Sandris, Alīna

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

LR 3 – KLASIKA PŪPOLSVĒTDIENĀ PIEDĀVĀS VAIRĀKAS TIEŠRAIDES

13. aprīlī Latvijas Radio 3 – Klasika sadarbībā ar citām Eiroradio dalībvalstīm klausītājiem piedāvās starptautiski nozīmīgu projektu – Pūpolsvētdienas koncertu tiešraides.

Plkst. 19:00 tiešraidē no Igaunijas dzirdēsim Igaunijas Nacionālā vīru kora un diriģenta Mika Ileojas (Mikk Üleoja) koncertu, kurā skanēs Gaļinas Grigorjevas mūzika, bet plkst. 20:00 tiešraidē no Vācijas SWR Vocal Ensemble un diriģenta Floriana Helgāta (Florian Helgath) sniegumā klausīsimies J. Brāmsa, E. Rautavāras, K. Penderecka un M. Rēgera kormūziku.

Plkst. 21:00 sāksies koncerts Rīgas Sv. Jāņa baznīcā, kura tiešraidi dzirdēs klausītāji vismaz 12 Eiropas valstīs. Koncertā piedalīsies dziedātāja Gunta Davidčuka-Gelgote (soprāns), saksofonists Artis Sīmanis un ērģelniece Kristīne Adamaite. Koncertā pasaules pirmatskaņojumu piedzīvos „Lielās mūzikas balvas 2013" laureāta Jura Karlsona meditācija „Mēnesgaismas dārzs" soprānam, alta saksofonam un ērģelēm.

„Kad šī koncerta vajadzībām Jurim Karlsonam pasūtījām jaundarbu, mudinājām viņu atcerēties, ka tā ir Pūpolsvētdiena, aicinot neaizmirst par šīs svētdienas aktuālajām tēmām. Rezultāts ir veiksmīgs: Jāņa Poruka dzejas poētisko rindu noslēgumā izskan rezignēta doma, ka arī zvaigznes dziest un pazūd tumsa, bet iekļautais korālis ideāli atbilst Pūpolsvētdienas kontekstam un baznīcas akustiskajai telpai," atzīst ērģelniece Kristīne Adamaite, kas aktīvi iesaistījusies koncerta organizēšanā.

Programmā iekļauta arī Ata Stepiņa Prelūdija un fūga par korāli „Dievs Kungs ir mūsu stiprā pils" ērģelēm, šobrīd pasaulē ļoti pieprasītā komponista Riharda Dubras darbs Ecce Dominus soprānam, saksofonam un ērģelēm, kā arī Aivara Kalēja Tokāta par korāli „Gods Dievam augstībā" ērģelēm. Līdzās latviešu komponistu darbiem Pūpolsvētdienas koncertā skanēs arī kaimiņzemes Igaunijas komponistes Gaļinas Grigorjevas „Lūgšana" (Molitva) saksofonam un ērģelēm.

Pūpolsvētdienas koncertprogrammā ietvertie darbi, izņemot Jura Karlsona opusu, rodami trio aktīvajā repertuārā: „Tiešraides dēļ negribējām riskēt, bet piedāvāt pārbaudītas lietas, kas skan labi un pārliecinoši," koncerta programmas izvēli pamato Kristīne Adamaite.

Viņa arī atklāj apsvērumus, kālab koncerta norisei izvelēta tieši Rīgas Sv. Jāņa baznīca: „Koncertā noteikti vēlējāmies atskaņot Riharda Dubras darbu, kura estētikai nepieciešamas liela vēriena ērģeles; katrs instruments tam neder. Jāņa baznīcas ērģeles šai ziņā ir ideālas."

Koncertu Sv. Jāņa baznīcā klātienē aicinām apmeklēt ikvienu rīdzinieku un galvaspilsētas viesi; biļetes uz to vēl pieejamas „Biļešu paradīzes" kasēs visā Latvijā, kā arī internetā.

Tiešraidi Latvijas Radio 3 – Klasika vadīs Inta Zēgnere un to iespējams klausīties gan radio frekvencēs, gan internetā http://klasika.latvijasradio.lv/lv/lr3/. Programmas jaunumiem sekojiet līdzi arī sociālajos tīklos https://twitter.com/Klasika_LR3 un https://www.facebook.com/programma.klasika.

Latvijas Radio preses sekretāre

Ilze Zvaigzne

Tālr. 67206691; 26322811

e-pasts: ilze.zvaigzne@radio.org.lv