Суббота, 20 апреля 2024 г.

Именины: Mirta, Ziedīte

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Latvijas Radio piedalīsies mūsdienu kultūras forumā „Baltā nakts"

Aicinot klausīties dzeju no Latvijas Radio ēkas balkona un piedalīties izklaidējošā provokatīvā spēlē par demokrātiju, Latvijas Radio šogad ņems dalību mūsdienu kultūras forumā „Baltā nakts”, kas notiks jau šajā sestdienā, 3. septembrī.

Latvijas Radio „Baltās nakts” programmu iesāks ar Dzejas festivālu, kas notiks jau otro gadu pēc kārtas. „Dzejas festivāls iesāk Dzejas dienu mēnesi, radot svētkus arī pašiem dzejniekiem. Šī gada Dzejas festivāla devīze ir “Dzeja izgaismo”, kā laikā kopīgi ar dzejas autoriem un klausītājiem risināsim domu, ko no mums piešķirtās, pārmaiņām pilnās realitātes dzejas teksts var izgaismot,” stāsta Latvijas Radio 1 producente Santa Lauga.

Dzejas festivāls, turpinot pagājušā gada tradīciju, dzejnieka Toma Treiberga un rakstnieka  Svena Kuzmina vadībā būs klausāms divās daļās. Atklāšanas programmu “Gaismēna”, kas apkopos tradicionālos dzejas skanējumus no Latvijas Radio ēkas balkona, 3. septembrī plkst. 19.00 klātienē vērot aicināts ikviens interesents. Toms un Svens autoriem piedāvās dzejas saspēli “Gaismēna”, rodot caurviju starp tumsas un gaismas plūsmām tiešā un pārnestā nozīmē. Šim aicinājumam atsaukušies Ivars Šteinbergs, Madara Gruntmane, Artis Ostups, Lote Vilma Vītiņa, Raibīs, Aivars Eipurs un Anna Belkovska. Savas pārdomas mūzikā pāri Doma laukumam raidīs mūziķi Keitija Bārbale un Edvards Broders. Programma Latvijas Radio 1 ēterā skanēs sestdien, 10. septembrī, plkst. 17.05.    

Otrā Dzejas festivāla daļa „Dzeja Rokpeļņa pusē” Latvijas Radio 1 ēterā izskanēs svētdien, 11. septembrī, plkst. 17.05. Tā būs dzejnieka Jāņa Rokpeļņa satikšanās Cēsīs ar klausītājiem un dzejniecēm Dainu Sirmo, Elīnu Bākuli-Veiru un Mariju Luīzi Meļķi. Mūzikas un dzejas mūžseno savienību apliecinās mūziķis Klāvs Kalnačs. Arī šo pasākumu ir iespējams apmeklēt klātienē – piektdien, 2. septembrī, plkst. 18.00 Cēsīs, Mākslas telpā „Mala”.

Latvijas Radio „Baltā nakts” apmeklētājus aicina piedalīties arī interaktīvā performancē „Republika”. Tā notiks 3. septembrī plkst. 20.00 un 21.00 Latvijas Radio 1. studijā. „Republika” ir izklaidējoša provokatīva spēle par demokrātiju, kuras laikā skatītāji šķetinās jautājumus par atbildību, vārda brīvību, taisnīgumu, cilvēktiesībām un citām šodienas realitātē aktuālām tēmām. Spēle veidota jautājumu formātā, ar iespēju atbildēt “jā” vai “nē”. Jautājumi katram ļaus vērtēt savus personiskos spriedumus un darbības, lūkoties uz sabiedriskajiem procesiem no malas un izvērtēt tos.

 „Kopā sanāk svešu cilvēku kopa, un tagad tā ir mūsu mazā valsts. Mūsu mērķis ir noskaidrot – ko šie cilvēki domā? Vai kāds zagtu naudu, ja neviens neredzētu? Vai kāda viedoklis ir līdzvērtīgs prezidenta viedoklim? Vai melot vienmēr ir slikti? Spēles vadītāji ar jautājumu un balsojumu palīdzību mēģina iepazīt tos cilvēkus, kurus ieraugām sev blakus, ejot pa ielu vai braucot autobusā. Uzvar tas, kura viedoklis ir vispopulārākais. Tā ir spēle, kurā mēs mēģinām saprast – kas esi tu, un kāda ir tava vieta sabiedrībā,” tā spēles „Republika” režisors Mārtiņš Gūtmanis.

Performanci pēc Latvijas Radio iniciatīvas radījuši režisori Mārtiņš Gūtmanis un Anna Klišāne, dramaturģe Elza Marta Ruža.

Turpmāk spēle „Republika” digitālā versijā pieejama arī ikvienam interesentam sabiedrisko mediju portālā LSM.lv:  https://www.lsm.lv/spele-republika

Gan dzejnieku uzstāšanās, gan performance „Republika” interesentiem pieejama bez maksas. Notikums Doma laukumā pieejams visiem, kas ierodas, arī performancei Latvijas Radio 1. studijā nav jāpiesakās – pie Latvijas Radio ēkas ieejas atradīsies koordinators, kas kontrolēs cilvēku plūsmu atbilstoši 1. studijas ietilpībai un izrādes sākuma laikiem.

 

Par Balto nakti

Baltā nakts ir mūsdienu kultūras forums, ko organizē un finansē Rīgas pašvaldība sadarbībā ar Latvijas kultūras organizācijām, iesaistot Latvijas un ārvalstu māksliniekus. Plašāka Baltās nakts programma pieejama mājaslapā www.baltanakts.lv un Facebook lapā “Rīgā notiek”.

Baltā nakts Rīgā ir daļa no starptautiska projekta “Eiropas Baltās naktis”, ko aizsāka piecas Eiropas galvaspilsētas – Brisele, Madride, Parīze, Rīga un Roma, un šobrīd šim tīklam ir pievienojušās pilsētas visā pasaulē. Baltās nakts ideja ir padarīt laikmetīgo mākslu pieejamāku iedzīvotājiem, vienu nakti gadā iesaistot interesentus daudzveidīgās mākslas norisēs.

 

Papildu informācijai:

 

Liene Pālēna

Latvijas Radio

Galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālr.: 26104145

E-pasts: liene.palena@latvijasradio.lv