Четверг, 28 марта 2024 г.

Именины: Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Latvijas Radio aptauja: 40% podkāstu lietotāju saturu klausās YouTube

 

Starptautiskajā podkāstu dienā, 30. septembrī plkst. 15.00, Latvijas Radio organizē diskusiju „Filmēt vai nefilmēt?”, lai ekspertu starpā analizētu podkāstu industrijas attīstības tendences un jaunākos datus par raidierakstu lietotāju paradumiem Latvijā. Ekspertu sarunai un datu prezentācijai ikviens interesents varēs sekot līdzi Latvijas Radio Facebook kontā.

Diskusijā par podkāstu nākotni piedalīsies Latvijas Radio podkāstu redaktors – attīstītājs Andrejs Siliņš, raidierakstu „Karsts Karsts” un „Sarunas par mīlestību” veidotājs Artūrs Jenots, Latvijas Universitātes docente, sociālo mediju un digitālās vides pētniece Līva Kalnača, biheiviorists Andrejs Kozlovs, kā arī portāla Kursors.lv galvenais redaktors un tehnoloģiju podkāsta „Ko Kursors Tev Neraksta” veidotājs Kristaps Skutelis.

 „Lai gan podkāsts pēc definīcijas ir digitāli patērējams audio saturs, pētījumi un aptaujas gan pasaulē, gan Latvijā rāda, ka cilvēki par podkāstiem sauc arī video saturu. Latvijas Radio podkāstu aptaujā teju 40% respondentu norādīja, ka podkāstus klausās YouTube lietotnē. Starptautiskās konferencēs izskan drosmīgi apgalvojumi, ka piecu gadu laikā visi podkāsti būs video formātā. Vai tā patiešām ir? Vai labam podkāstam vajag attēlu? Kādas ir tendences pasaulē un Latvijā? Par to visu ikgadējā sarunā par godu Starptautiskajai podkāstu dienai spriedīsim kopā ar dažādiem jomas ekspertiem,” stāsta Latvijas Radio podkāstu redaktors - attīstītājs Andrejs Siliņš.

Lai izprastu podkāstu klausītāju paradumus un intereses, vasaras izskaņā Latvijas Radio veica aptauju, saņemot vairāk nekā 1000 podkāstu lietotāju atbildes par raidierakstu klausīšanās iecienītākajām platformām, tematikām, svarīgākajiem satura izvēles aspektiem, formātiem u.c.

 

„Aptauja palīdzējusi saprast tendences digitālajā vidē – gan to, kāds saturs interesē klausītājus, gan to, kā vislabāk aiznest šo saturu līdz klausītājiem,” stāsta Andrejs Siliņš. Viņš norāda, ka aptauja atklājusi daudzus interesantus aspektus, piemēram, ārzemju pētījumos par visinteresantākajiem podkāstu tematiem tiek saukta komēdija, kriminālstāsti un ziņas, bet Latvijā aina ir nedaudz atšķirīga. „Iespējams, globālā situācija spēlējusi savu lomu tajā, ka Latvijas Radio lietotāju vidū par interesējošāko tematu visbiežāk minēta politika un ārpolitika. Citādi no pasaules tendencēm neatšķiramies – citi visvairāk interesējošie temati arī mūsu aptaujā minēti komēdija, kriminālstāsti, iedvesmojošas personības un izskaidrojoši podkāsti par aktuāliem tematiem,” skaidro Andrejs Siliņš.

 

Aptaujas veidotāji norāda, ka valodnieki gadu gaitā centušies latviskot vārdu „podkāsts”, taču tieši oriģinālā versija iesakņojusies klausītāju vidū – 79% aptaujas respondentu norādīja, ka šo mediju produktu dēvē par „podkāstu”, kamēr jaunākais Valsts Valodas centra piedāvājums „raidieraksts” sakrājis 22,2%, bet 15,8% podkāstu dēvē gluži vienkārši par „raidījumu”.

 

Aptauja arī atklāja, ka ar atrāvienu populārākā platforma podkāstu lietošanai Latvijas Radio klausītāju vidū ir Spotify, kam seko YouTube, bet Latvijas Radio jaunā lietotne aptaujā apsteigusi Apple Podcasts.

Par Latvijas Radio podkāstiem

 

Latvijas Radio podkāstu straumēšanas vietnēs piedāvā vairāk nekā 160 dažādus raidījumus, kas pielāgoti raidierakstu formātam. Tāpat pieejami vairāki oriģinālpodkāsti, kas primāri veidoti digitālajai audio videi: „Runājam par skriešanu ar Tomu Grēviņu”, sarunas jauniešiem par dzīves jēgu “Kā ir būt”, mentālajai veselībai veltītais podkāsts “Vai tas ir normāli?”, podkāsts par podkāstiem Latvijā “Raidnīca”, sarunas par emocionālo un garīgo veselību caur mākslinieku pieredzes stāstiem “Mākslinieks pie mikrofona”, latgaliešu literatūrai veltītais podkāsts “Puslopys”, audio stāstu krājums “100 deči Latvijai”, kā arī pirmais dokumentālās žurnālistikas podkāsts Latvijā „Dokumentārijs”. Tāpat Latvijas Radio 4 – Doma laukums piedāvā visaptverošu saturu krievu valodā, tostarp podkāstos lielu popularitāti iemantojušo bērnu literatūras podkāstu “В гостях у книжки” un zinātnei veltīto “Природа вещей”. Ik mēnesi Latvijas Radio paplašina piedāvātā satura apjomu podkāstu straumēšanas vietnēs un Latvijas Radio mobilajā lietotnē. Jau drīzumā gaidāmi divi jauni oriģinālsatura podkāsti.

 

Papildu informācijai:

Liene Pālēna

Latvijas Radio

Galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālr.: 26104145

E-pasts: liene.palena@latvijasradio.lv