Четверг, 25 апреля 2024 г.

Именины: Līksma, Bārbala

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

LR 3 – Klasika tiešraidē izskanēs operas "Trubadūrs" pirmizrāde un Vidzemes koncertzāles atklāšana

Latvijas Radio 3 – Klasika šonedēļ aicina tiešraidēs sekot līdzi diviem īpašiem notikumiem Latvijas kultūras dzīvē: baudīt Džuzepes Verdi operas „Trubadūrs” pirmizrādi Latvijas Nacionālajā operā un kļūt par vēsturiska notikuma lieciniekiem, sekojot līdzi Vidzemes koncertzāles „Cēsis” atklāšanai.

Piektdien, 30. maijā, plkst. 19:00 sāksies tiešraide no Latvijas Nacionālās operas, kur pirmizrādi piedzīvos Džuzepes Verdi operas „Trubadūrs” jauniestudējums.

Jau no plkst. 18:30 uz pirmizrādes atmosfēras viļņa ļaus noskaņoties „Sarunas pirms pirmizrādes”, ieklausoties režisora Andreja Žagara un dramaturga Mikus Čežes teiktajā. Tiešraidi vadīs Ilze Medne, starpbrīžos piedāvājot intervijas ar iestudējuma māksliniecisko vadītāju, pieredzes bagāto maestro Aleksandru Viļumani un diriģentu Jāni Liepiņu, kā arī galveno lomu atveidotājiem Annu Ņečajevu, Oļesju Petrovu, Igoru Golovatenko un Muratu Karahanu.

Iepriekš Baltajā namā šī opera režisora Jāņa Zariņa vadībā tika uzvesta 1968. gadā, kad pie diriģenta pults stājās Rihards Glāzups, bet dziedāja Žermēna Heine-Vāgnere, Regīna Frinberga, Kārlis Zariņš, Jānis Zābers, Miķelis Fišers, Laima Andersone-Silāre un Pēteris Grāvelis.

Savukārt sestdien, 31. maijā, plkst. 19:00 tiešraidē sekosim Vidzemes koncertzāles „Cēsis” atklāšanas ceremonijai un koncertam, kurā piedalīsies Latvijas mūziķu elite.

Ar tiešraides vadītāju Ingas Saksones un Edgara Raginska starpniecību ikviens „Klasikas” klausītājs varēs justies kā svinīgā notikuma dalībnieks, jo līdztekus koncerta tiešraidei tiks atspoguļota gan Cēsīs valdošā svētku atmosfēra, gan izvaicātas koncertzāles tapšanā iesaistītās galvenās personas un koncerta viesi.

Vidzemes koncertzāles „Cēsis” atklāšanas koncertā piedalīsies starptautiski atzīti Latvijas mākslinieki un trīs Baltijas valstu diriģenti. Koncerta zvaigznes – starptautiski atzīti dziedoņi Inga Kalna, Aleksandrs Antoņenko un Egils Siliņš, kā arī LNO solistes Ieva Parša un Kristīne Zadovska. Klausītājus priecēs arī pianisti Reinis Zariņš (Londona) un Armands Ābols (Čīle), čelliste Kristīne Blaumane (Londona), komponists un džeza pianists Raimonds Pauls, kvartets Rix, Latvijas Radio koris un Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris diriģentu Andra Pogas (Latvija), Gintara Rinkeviča (Lietuva) un Paula Megi (Igaunija) vadībā.

Koncerta programmas centrā likti to komponistu darbi, kuru dzīve vai darbība saistīta ar Cēsīm: Alfrēds Kalniņš, Marģeris Zariņš, Imants Kalniņš, Kristaps Pētersons un avangardiskā komponiste Santa Bušs, kuras jaundarbs simfoniskajam orķestrim šajā vakarā piedzīvos pasaules pirmatskaņojumu. Tāpat koncertā skanēs arī Emīla Dārziņa, Pētera Vaska, Džakomo Pučīni, Morisa Ravela un Dobrinkas Tabakovas mūzika.

Tiešraides iespējams klausīties gan radio frekvencēs, gan internetā http://klasika.latvijasradio.lv/lv/lr3/. Programmas jaunumiem sekojiet līdzi arī sociālajos tīklos http://twitter.com/Klasika_LR3 un http://www.facebook.com/programma.klasika.

Latvijas Radio preses sekretāre
Laura Elizabete Vanaga
Tālr. 67206691; 26587875
E-pasts: laura.vanaga@radio.org.lv

Latvijas Radio 3 – Klasika interneta portāla redaktore
Ieviņa Ancena
Tālr. 67206626; 26337544
E-pasts: ievina.ancena@radio.org.lv